U organizaciji Muzeja automobila Ferdinand Budicki,a povodom obilježavanja 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj zadovoljstvo nam je najaviti „Prvi susret povijesnih vozila Ferdinand Budicki“ koji ce se dogoditi u periodu od 6. do 8. kolovoza 2021. na sportskom aerodromu Krila Gacke u Otočcu.

U dolini jedne od najljepših i najbistrijih europskih rijeka, rijeke Gacke, ispod mitske planine Velebit samo 40 km od starog grada Senja i Jadranskog mora smjestio se grad Otočac.

Gacka dolina bila je domovina Japoda ilirskog plemena koje je ove krajeve nastanilo u 8. i 9. st. prije Krista, te razvilo svoju bogatu kulturu obrađivanja bakra, izarade nakita i spiljskih nekropola.

Grad Otočac jedno od najstarijih naselja s hrvatskim stanovništvom. Prvi se put spominje na Baščanskoj ploči (1100.g.). Otočac (mali otok) se sve do 18. st. nalazio na prirodnom otočiću usred rijeke Gacke, utvrđen zidinama i kulama radi obrane. Prići mu se moglo samo čamcem pa je u svojoj dugoj povijesti Otočac bilo teško osvojiti.

Želja nam je da susret povijesnih vozila Ferdinand Budicki postane trajna manifestacija koja će obogatiti društveno – kulturno turističku ponudu grada Otoćca.

Susret se sastoji od nekoliko tematskih cjelina
– Izložbe povjesnih vozila na centralnom gradskom trgu ( posebno izdvajamo najstariji hrvatski automobil Oakland iz 1925. otoćkog apotekara i avijatićara Franje Casteka )
– Izložbe fotografija većih formata 1×1 m ispred na temu povijest automobilizma u Hrvatskoj u periodu od 1898. – 1945. na centralnom gradskom trgu
– Predavanja popraćenog projekcijom fotografija na temu povijest automobilizma u Hrvatskoj u periodu od 1898. – 1945. u Muzeju Gacke.
– Predavanje o otočkom automobilistu i avijatičaru Franji Casteku – vlasniku najstarijeg hrvatskog automobila s pedigreom „Oakland Tru Blue Six“ iz 1926.g. i njegovoj restauraciji u Muzeju oldtimera Presečki iz Krapine.
– Edukacija u prometu – Simulatori prevrtanja i sudara koje će izložiti Hrvatski auto klub uz stručnu demonstraciju odgovorne osobe
– Izložba robota svjetskih prvaka OŠ Zrinski Frankopani iz Otočca (RoboCup 2019. Sydney)
– Povjesne kulturno – turističke vožnje po NP Velebit.
– Individulanim izletima u otoćku okolicu npr. Kuća Velebita , Kuterevo – selo medvjeda, Majerovo i Tonković vrilo u dolini rijeke Gacke, spilja Grabovaca, Muzej Nikole Tesle.
– Smještaj sudionika i vozila na sportskom aerodromu Franjo Castek (kamperi) , te u hotelu Gacka.

Vjerujemo kako će spoj netaknute prirode, tehnicke kulture , domaće hrane i gostoljubivosti grada Otočca biti dovoljan razlog da se učesnici osjećaju dobro i da se uvijek rado vraćaju na ovo jedinstveno okupljanje i slavlje tehničke kulture.

6.8.- PETAK – 12.00 & otvoren kamp
Izleti:
– Rijeka Gacka: Majerovo vrilo & Tonković vrilo ( stare mlinice & izvor )
– Posjet Muzeju Gacke
– Planinarenje na brdo Prozorina 645 m
19:00 & DJ – stari dobri RNR
– U suradnji s Pivovarom Ličanka i legendarnim Velebitskim i Kasačkim pivom

7.8. – SUBOTA
– Sajam rezervnih dijelova
– Izložba 20 najstarijih povijesnih vozila + električni automobili : Tesla, Trabant, Buba u centru Otočca
– Izložba fotografija velikih dimenzija 1×1 m na temu Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898. -1945., autor Valentino Valjak
– Predavanje o povijesti električnih automobila u Muzeju Gacke
– Izložba robota svjetskih prvaka OŠ Zrinski Frankopani iz Otočca (RoboCup 2019. Sydney)

Izleti:
– Plitvička jezera (45 km)
– Kanuing po rijeci Gackoj
– Izlet u Kuterevo – selo Medvjeda (16 km)
– Pečinski park Grabovača ( 40 km )
– Kosinjski most 19.st ( 30 km )
– Krusićko jezero ( 30 km )
– Rijeka Lika ( 25 km)
– Senj ( 40 km )
– Zip line Pazi Medo ( 30 km )
19:00 & DJ – stari dobri RNR
– U suradnji s Pivovarom Ličanka i legendarnim Velebitskim i Kasačkim pivom

8.8. – NEDJELJA
Turističko – kulturni oldtimer rally „FERDINAND BUDICKI 100 KM“

Otočac – Krasno – Kuća Velebita (23 km)
– Velebit & Štirovača – rezervat šumske vegetacije
– Muzej Nikole Tesle & Smiljan ( 78 km)

Izvor: Oldtimeri.hr


Source link