Dvanaest brzinaca u dužini od skoro 200 km čeka pedeset prijavljenih na 42. Croatia reliju koji se od 1. do 3. listopada vozi u i oko Poreča do Buzeta. Utrka se boduje za prvenstva Hrvatske i Slovenije, FIA Europski reli trofej (ERT) i FIA Prvenstvo Centralno europske zone. ERT se sastoji od 14 relija i na najbolji vozači u Poreč dolaze sa srpskog relija (nakada YU reli) a prije odlaska na njemački Lauticz (29.10.).
Najveći put da bi sudjelovao na Croatia reliju prevalit će Rashid Al Ketbi, koji stiže iz, više od 5500 km udaljenih Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trenutačno je drugi u ERT redoslijedu i u Hrvatskoj će pokušati ugroziti vodećeg Turčina Murata Bostancija. Bit će tu i trenutno trećeplasirani Slovenac Rok Turk. Sva trojica prijavljeni su s automobilima klase R5.
Naše najveće nade su Juraj Šebalj, Daniel Šaškin i Viliam Prodan, koji vrlo dobro znaju koliko zamki skrivaju uske i skliske istarske ceste.
Itinerer je dugačak 454 km od čega 191 km brzinskih ispita. Zbog dužine i zahtjevnosti brzinaca utrka ima koeficijent 2 za hrvatsko prvenstvo i koeficijent 4 za ERT. Dio staza na kojima će se voziti, vozačima i publici su poznati od ranije, no, novost je da se veći dio brzinskih ispita vozi nizbrdo, što će posebno pridonijeti atraktivnosti.

Organizatori, Hrvatski auto i karting savez te Auto klubovi D.T i Cro Dakar Team poseban naglasak i ove godine stavljaju na sigurnost svih sudionikai gledatelja. Sigurnosni elaborati izrađeni su prema posljednjim preporukama FIA-e.Trodnevni program u Poreču počinje u četvrtak, 1. listopada svečanim startom, a nastavlja se dan kasnije kad se voze četiri brzinska ispita. U večernjim satima, 2. listopada, u Poreču će se održati koncert riječke rock skupine Let 3. Subotnji program donosi još ukupno osam brzinaca. Posade se na cilju očekuju oko 21 sat, nakon čega slijedi nastup Magic Seventy banda.

Par zanimljivosti:

Murat Bostancı pobijedio je na FIA European Rally Trophy Serbia Rally. Drugo mjesto osvojio je Rok Turk, a treće George Vasilev. Drugoplasirani u ERT-u Rashid Al Ketbi bio je četvrti sa Subaru Imprezom s kojom inače nastupa u Njemačkoj, zbog nesreće koju je imao s Ford Fiesta R5 u Španjolskoj prošlog vikenda.

Rok Turk je na Rallyu Serbia dobrim vožnjama izborio važne bodove i skočio na treće mjesto ERT poretka. Na 42. Croatia Rally 2015. ima prigodu u izravnom dvoboju s Rashidom Al Ketbijem izboriti i drugo mjesto u ERT-u.

Lokalne nade voze s Danielom Šaškinom Snimio: Uroš Modlic
Lokalne nade voze s Danielom Šaškinom
Snimio: Uroš Modlic
Naš najveći adut je opet Jura Šebalj
Naš najveći adut je opet Jura Šebalj
Viliam Prodan jako dobro zna oko Poreča i Buzeta
Viliam Prodan jako dobro zna oko Poreča i Buzeta