FORMULA 1 Iz arhive Formule 1 Zanimljivosti

6 stvari po kojima pamtimo Jamesa Hunta

Da je još među nama, James Simon Wallis Hunt imao bi 70 godina, zato smo pripremili nekoliko stvari po kojima će ga svi zauvijek pamtiti.

James Hunt, British racing driver who won the Formula 1 World Championship in 1976. With the Winner’s Cup Zandvoort 1970s. (Photo by: GP Library/UIG via Getty Images)

Dok su drugi vozači Formule 1 nastavili živjeti u sjećanjima fanova zbog svojih nevjerojatnih sposobnosti za volanom, James Hunt ostao je zapamćen kao najveći playboy svijeta Formule 1. Iako je Hunt osvojio naslov prvaka 1976.,upravo godine kada se autor teksta rodio,danas ga se češće sjećamo po stvarima koje je radio izvan bolida.
Partyji, majice sa smiješnim natpisima, pivo i cigarete u krugu staze te ostale stvari koje su tada bile raj za naslovnice tabloida – obilježile su Huntov život.

Zato, saznaj kojih je to šest stvari po kojima pamtimo Jamesa Hunta.

1. Intervjui nakon utrka kakvi se ne ponavljaju

Intervjui u kojima Hunt postaje glavni lik press konferencija postali su svakodnevna pojava. Jedan od takvih primjera je i ono što se dogodilo nakon britanske utrke.
Novinari, gužva i James koji je tek izašao iz bolida.
Sve to obilježeno trenutkom kad Hunt usred intervjua od novinara zatraži cigaretu – nešto je što poslije njega nikome iz svijeta F1 nije palo napamet učiniti.

2. Talent koji ne poznaje granice

Kako je i Ron Howard pokazao u filmu Rush iz 2013. rivalstvo između Hunta i Niki Laude nije bila samo borba za naslov. Obojica su bila natjecateljski raspoložena, a njihov je odnos sezao puno dublje od jurenja jedan za drugim na stazi.

Kako je jednom prilikom rekao i sam Niki Lauda:
“Postoje dobri i loši vozači, a onda su tu i oni super talentirani. Jedan takav bio je i Hunt. Poštovali smo se jer je u to vrijeme voziti 300 kilometara na sat pored nekoga značilo da te i najmanja pogreška može koštati. Hunt je bio netko kome si mogao vjerovati po pitanju preciznosti.”

3. Natjecateljski duh prisutan na svim poljima

Iako je po prirodi bio smiren, posebno u kriznim situacijama, Hunt je bio izuzetno natjecateljski raspoložen u svim dijelovima svog života. Bilo to da govorimo o ženama, hobijima ili društvenim igrama, kojih je bio veliki fan, Hunt nije vjerovao u onu – nije bitno pobijediti, bitno je sudjelovati.

Racing Driver James Hunt & wife Suzy with Lew Hoad at Lew Hoad’s ‘Campo De Tenis’ in Mijas, Spain December 1974 (Photo by Michael Cole/Corbis via Getty Images)

4. Privatni život kao otvorena knjiga

Još jedna od stvari po kojima je Hunt ostao zapamćen, bile su žene. Puuuuno žena. Jedna od onih koje se ističu bila je njegova žena Suzy koja ga je ostavila zbog glumca Richarda Burtona, ali Hunt to nikada nije skrivao, štoviše, odgovarao je novinarima na sva pitanja – rado i s lakoćom – o njihovom privatnom životu.

Sport, Motor Racing, Formula One, pic: 16th July 1977, British Grand Prix at Silverstone, The Grand Prix winner, Britain’s James Hunt, centre with his old rival Niki Lauda, who came second, left and third placed Gunnar Nilsson of Sweden (Photo by Rolls Press/Popperfoto/Getty Images)

5. Strah i trepet čak i kad se prestao natjecati

Kad je napustio svijet utrka Formule 1, Hunt je zauvijek ostao ikona koju su drugi htjeli dostići. Od 1979. godine zaposlio se na BBC-u kao komentator, a sve do smrti 1993. godine njegove opaske vezane za utrke trebale su cenzuru i često su izazivale neugodnu tišinu u prostoriji.
Danas, većina tih izjava tvori internetske meme-ove i većina ih fanova smatra smiješnima.

2012 Monaco Grand Prix – Thursday
Monte Carlo, Monaco
24th May 2012
Kimi Raikkonen, Lotus E20 Renault.
World Copyright:Andrew Ferraro/LAT Photographic
ref: Digital Image _Q0C7952

6. Zauzeo je posebno mjesto u srcima drugih vozača

Gotovo četvrtinu stoljeća nakon njegove smrt, većina vozača F1 nastavlja spominjati ime James Hunt. Na Svjetskom prvenstvu 2007. godine, Kimi Räikkönen se čak i utrkivao pod pseudonimom James Hunt obučen u gorilu. Još bolje, 2012. godine na utrci za Veliku Nagradu Monaka, Kimi je na kacigu stavio Huntovo ime.

Follow Me:

Related Posts