Lanac marina ACI je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario prihode od prodaje u iznosu 78,9 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 18 posto odnosno za 12 milijuna kuna, priopćeno je u četvrtak iz ACI-ja.

“U poslovnom razdoblju koje i dalje obilježava neizvjesnost zbog nastavka pandemije, zbog čega su u fokusu bile aktivnosti usmjerene na očuvanje stabilnosti poslovanja i zdravlja djelatnika, klijenata i poslovnih partnera, nerevidirano izvješće o rezultatima poslovanja pokazuje da EBITDA iznosi 29,2 milijuna kuna, što predstavlja porast od 7,8 milijuna kuna”, ističu iz najvećeg hrvatskog lanca marina.

Po podatcima iz izvješća koje je ACI objavio na Zagrebačkoj burzi, poslovni prihodi ACI-ja u prvih su šest mjeseci iznosili 81,6 milijuna kuna, što je za 17,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Gubitak je u prvom polugodišu iznosio 4,6 milijuna kuna, što je gotovo tri puta manji gubitak nego u istom razdoblju lani (kada je iznosio 13,5 milijuna kuna), pokazuju podatci iz financijskog izvješća.

“U odnosu na prošlu godinu, sezona je započela u značajno dinamičnijem ritmu, prvenstveno po pitanju realiziranih fizičkih i financijskih pokazatelja dnevnoga veza”, ističu iz ACI-ja.

Navode i kako je, slijedom ranije preuzetih obveza i investicija, ACI u prvoj polovici 2021. godine realizirao ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 19,8 milijuna kuna. Značajnija ulaganja odnose se na investicije s ciljem podizanja standarda i kvalitete, prvenstveno u ACI marinama Korčula, Vodice, Skradin i Opatija, dok su u pripremi daljnje aktivnosti u ACI marinama u Trogiru, na otocima Žut i Piškera te u Milni i gradu Rabu, kažu u ACI-ju.

Ističu i kako su u najvećoj hrvatskoj nautičkoj tvrtki u idućem razdoblju fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i realizaciju započetih investicija, što značajno utječe na daljnje uspješno poslovanje.

“Koncesije gotovo svih ACI-jevih marina istječu 2030. godine, zbog čega smo započeli intenzivne aktivnosti, jer je produljenje koncesija od ključnog značaja za daljnja planiranja i ulaganja u sustav ACI marina. U tom smjeru, značajan iskorak za ACI d.d. predstavlja i širenje portfelja marina dobivanjem koncesije društva ACI – Gitone d.o.o. na razdoblje od 30 godina za luku nautičkog turizma u Porto Barošu; buduću ACI marinu Rijeka, što će utjecati na daljnje strateško određenje kompanije”, izjavio je predsjednik Uprave Kristijan Pavić.

Iz ACI-ja ističu i kako su se, s ciljem osiguravanja preduvjeta za što stabilniju ljetnu sezonu i dolazak gostiju, aktivno uključili u projekt Safe Stay in Croatia, kojemu je cilj pozicionirati Hrvatsku kao sigurnu i poželjnu turističku destinaciju.

Osim osiguravanja svih potrebnih preduvjeta za testiranje turista i gostiju na punktovima u pojedinim ACI marinama, u ACI-ju je, kako navode, zabilježen i visok odaziv i više od 70 posto cijepljenih djelatnika.

“Procijepljenost, definirana pravila kretanja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u marinama, kao i želja za putovanjima s druge strane, čine osnovu za optimizam s kojim gledamo na ovu sezonu. Uz dobru epidemiološku situaciju, vjerujemo da će ova sezona rezultirati znatno boljim financijskim rezultatima, što će predstavljati osnovu za dodatna ulaganja i daljnje širenje kompanije”, poručio je Pavić.

ACI upravlja s 22 marine diljem Jadrana i više od 5.800 vezova.

Iz ACI-ja ističu i kako su, usprkos svim izazovima pandemije, u prošloj godini očuvali radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava zaposlenika, pomogli brojnim poslovnim partnerima i tako im omogućili kontinuitet poslovanja te nastavili s praksom društveno odgovornog poslovanja.

HINA


Source link