Gubici aviokompanija u ovoj godini nadmašili su očekivanja, a u 2022. bit će višestruko manji zahvaljujući ubrzanom oporavku od krize koju je izazvala pandemija covida 19, izvijestila je udruga prijevoznika IATA.

Neto gubici prijevoznika smanjiti će se iduće godine na 11,6 milijardi dolara, s ovogodišnjih 51,8 milijardi, procijenila je Međunarodna udruga za zračni promet u ponedjeljak.

Time je IATA podigla travanjsku procjenu ovogodišnjih neto gubitaka za 4,1 milijardu dolara.

Podigli su i procjenu gubitaka u 2020. godini, sa 126,4 milijarde na 137,7 milijardi dolara.

Prijevoznici u svim regijama trebali bi iduće godine bilježiti bolje rezultate nego u ovoj godini, ali samo će oni u Sjevernoj Americi ponovo poslovati u plusu.

“Prošli smo najnižu točku krize. Problemi su i dalje ozbiljni, ali nazire se oporavak”, rekao je generalni direktor IATA-e Willie Walsh na godišnjem sastanku grupe.

Udruga je ipak pozvala vlade da nastave podupirati plaće zaposlenih u sektoru i da ne postrožuju propise o terminima u zračnim lukama dok se međunarodni promet ne oporavi.

Očekuju da će se međunarodna potražnja za putovanjima u idućoj godini udvostručiti i dosegnuti 44 posto razine iz pretpandemijske 2019.

Potražnja za domaćim putovanjima dosegnut će pak 93 posto razine prije pandemije i biti će poboljšana za 20 postotnih bodova u odnosu na ovu godinu.

Ukupan broj putnika trebao bi porasti na 3,4 milijarde, s ovogodišnje 2,3 milijarde, procjenjuje IATA. U 2019. prevezeno je nešto manje od 4,5 milijardi putnika.

Prihodi od prijevoza putnika trebali bi iduće godine poskočiti oko 67 posto, na 378 milijardi dolara, očekuje udruga.

Prijevoz tereta i dalje će biti oslonac, uz rast potražnje za 13,2 posto u odnosu na razine iz 2019. godine.

IATA ipak upozorava da će tempo oporavka odrediti provedba programa cijepljenja i ukidanje graničnih ograničenja.

“Ljude … u međunarodnim putovanjima sputavaju ograničenja, nesigurnost i složeni propisi”, zaključio je čelnik udruge.

HINA


Source link