C5 X dostojan je nasljednik velikih cestovnih krstarica marke Citroën u koji je utkana cjelokupna stručnost marke kako bi se vozaču i njegovim putnicima omogućila potpuno bezbrižna vožnja. Izuzetno udoban tip ovjesa kao i udobna sjedala doprinose fleksibilnoj i laganoj vožnji tipičnoj za Citroën, a pritom osiguravaju dobar položaj tijela. Putnički je prostor ugodan, elegantan, prostran i udoban te odmah stvara osjećaj zadovoljstva i poziva na putovanje.

PRAVI DNEVNI BORAVAK
Prostranost je bila u središtu pozornosti prilikom razvoja vozila C5 X. Vodoravna i elegantna armaturna ploča u prednjem dijelu vozila stvara velik i udoban životni prostor. U prostranom i udobnom stražnjem dijelu možete se odmoriti i opustiti. Zahvaljujući iznimno velikom prostoru za noge, dostatnoj širini i pozamašnoj unutarnjoj visini, putnici u stražnjem dijelu vozila mogu se udobno smjestiti i uživati u putovanju. Posebna pažnja posvećena je udobnosti putnika na desnoj stražnjoj strani zahvaljujući komandama za prilagođavanje uzdužnog položaja i nagiba suvozačevog sjedala kojima je zgodno upravljati jer su postavljene s bočne strane naslona prednjeg sjedala.

C5 X u potpunosti primjenjuje program Citroën Advanced Comfort® te ima sjedala Advanced Comfort i sprijeda i straga. Ta su inovativna sjedala izrađena od materijala visoke gustoće i pjene debljine 15 mm. Sjedala Citroën Advanced Comfort® pružaju vizualnu udobnost zahvaljujući specifičnim podstavljenim oblogama, udobnost sjedenja zahvaljujući mekanoj pjeni koja izgleda kao da se širi, ergonomsku udobnost zahvaljujući teksturiranoj pjeni na površini i elastičnom pokrovu, te naposljetku, udobnost položaja zahvaljujući mogućnosti električnog prilagođavanja vozačevog i suvozačevog sjedala u više smjerova (uzdužni položaj, naslon, visina, nagib, lumbalni dio). Vozačevo sjedalo također ima jednu posebnu funkciju pri ulasku u vozilo, a ta je da se sjedalo automatski pomiče unatrag kako bi se vozaču olakšao pristup, a zatim se vraća u postavljeni položaj za vožnju. U svrhu veće udobnosti prednja sjedala imaju naslone za glavu kojima se može prilagoditi visina i dubina. Sjedala također imaju mogućnost grijanja, ventilacije i masaže. Zahvaljujući svemu navedenom sjedala Advanced Comfort pružaju osjećaj zadovoljstva putnicima i u prednjem i u stražnjem dijelu vozila.

U unutrašnjosti vozila nalaze se i brojni pretinci vrhunske izrade koji služe za odlaganje ili skrivanje svih malih svakodnevnih predmeta: širok i dubok pretinac za rukavice preko puta suvozača, pretinac ispod prednjeg središnjeg naslona za ruke s dvokrilnim otvorom, pretinac ispred središnje konzole koji ima poklopac te omogućuje bežično punjenje pametnih telefona, otvoreni pretinac ispred središnjeg naslona za ruke, držač za čaše na središnjoj konzoli i u naslonu za ruke na stražnjem sjedištu, prostrani pretinci u vratima s protuklizajućim podlogama te pretinci na poleđini naslona prednjih sjedala. Ukupno je 13 praktičnih i domišljatih pretinaca ukupne zapremine od 29 litara koji olakšavaju putnicima boravak u vozilu.

OSJEĆAJ ZA DETALJE KOJI NAGLAŠAVA ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI
Kada putnici prvi put uđu u C5 X, prvo što osjete je opuštenost i mir. Tada se udobno smjeste u vozilo i postupno otkrivaju male detalje koji svaku vožnju čine posebnom. Ševroni, upečatljiv element identiteta marke od njezina stvaranja 1919. godine, istaknuti su u brojnim jedinstvenim i elegantnim detaljima: u obliku 3D teksture na traci na armaturnoj ploči, na ukrasnim elementima s efektom drva, stilizirani na šavovima na vrhu naslona sjedala i na oblogama na vratima, u tehnici sitotiska na poprečnim trakama na naslonima sjedala, na reljefno obrađenim elementima na glavnim komandama (kotačići klima-uređaja, ručica automatskog mjenjača, komande radiouređaja), u obliku velikih ševrona na dnu pretinaca za odlaganje predmeta, pa čak i kroz perforacije na kožnim sjedalima.
Osim toga, tu su i elementi u sjajnoj crnoj boji i matiranom kromu koji ukrašavaju interijer i naglašavaju profinjenost boja i materijala. Svi dijelovi koje putnici dodiruju mekani su i nježni, uključujući armaturnu ploču, obloge na prednjim vratima presvučene termomaterijalom, bočne strane središnje konzole, istaknute površine i naslone za ruke s presvlakama kako bi kontakt s koljenima i laktovima bio nježan.

DOJAM ZAŠTIĆENOSTI OD SAMOG POČETKA VOŽNJE
C5 X u serijskoj opremi nudi ovjes Citroën Advanced Comfort. Radi se o inovativnom proizvodu marke Citroën koji ublažava prelazak preko prepreka, rupa, kanala, uspornika i drugih nepravilnosti na cesti te pruža doživljaj vožnje kao na letećem tepihu. Tehnologija jednostavnih i učinkovitih dvostrukih hidrauličnih graničnika pridonosi „efektu dojmu letećeg tepiha” koji Citroën želi postići.

Izvedba s punjivim hibridnim motorom C5 X dodatno naglašava udobnost s aktivnim ovjesom Citroën Advanced Comfort® zahvaljujući upravljačkom sustavu ovjesa koji je neprestano aktivan i koji ublažava prelazak preko nepravilnosti na cesti. Zahvaljujući senzorima koji prate uvjete na cesti i računalu koje određuje više ili manje precizne postavke amortizacije na svim kotačima, C5 X nudi maksimalnu udobnost svojim putnicima u svim mogućim scenarijima. Aktivni upravljački sustav ovjesa pojačava radnu učinkovitost progresivnih hidrauličkih graničnika® dodatnim otpuštanjem ovjesa u vožnji kako bi se stvorio dojam „lebdenja” iznad ceste, a istovremeno smanjila nestabilnost i osiguralo iznimno prianjanje tijekom velikih opterećenja. Ta tehnologija time omogućuje da vožnje bude ugodne i pravi užitak.

SVIJETLA UNUTRAŠNJOST IZOLIRANA OD VANJSKIH SMETNJI
U vozilu C5 X iznimno je velika razina svjetla koja se postiže neprekinutom ostakljenom površinom koja se proteže duž cijelog vozila, uključujući stražnja stakla, kao i veliki stakleni krovni otvor. Bijelo svjetlo za osvjetljenje unutrašnjosti čija se jačina može prilagođavati stavlja fokus na kabinu i pojačava dojam elegantnog uređenja. Osvijetljeni su i pretinci za odlaganje predmeta, pretinac za rukavice, prtljažnik, prostor ispod poklopca središnje konzole, kao i funkcionalni prostori kao što su ručice za otvaranje vrata ili prostor za noge. Visoko postavljene svijetle drvene obloge dodatno ističu svjetlinu ovog umirujućeg interijera.

Kako bi se postigla vrhunska udobnost i kako bi vožnje u vozilu C5 X bile istinski trenuci opuštanja, posebna je pozornost posvećena akustici, osobito odabirom višeslojnih prednjih i stražnjih stakala koja izoliraju zvuk te pružaju izuzetnu izolaciju od vanjske buke. C5 X dakle nudi akustičnu udobnost na najboljoj razini u svojoj kategoriji.

Izvedba C5 X s punjivim hibridnim motorom ide korak dalje i pruža zadovoljstvo pokretanja motora i ubrzavanja u tišini tijekom vožnje u potpuno električnom načinu rada. C5 X Hybrid tako nudi mogućnost da se većina svakodnevnih vožnji (do 55 km) obavi u električnom načinu rada i da se uživa u načinu rada ë-confort koji pruža tihu i mirnu vožnju.

INTUITIVNO I ERGONOMSKO VOZAČEVO SJEDALO
Kako bi se smanjio mentalni napor vozača i omogućila mu se bezbrižna vožnja, sučelja na vozačevom mjestu u vozilu C5 X jednostavna su, intuitivna i ergonomična. Na središnjem dijelu instrumentne ploče nalazi se veliki 12-inčni tablet sa zaslonom osjetljivim na dodir koji pruža vrhunsko korisničko iskustvo: zaslon visoke razlučivosti za bolju čitljivost informacija, ergonomičnost i jednostavnost upotrebe. Osim 7-inčne digitalne instrumentne ploče, ispred vozača nalazi se i prošireni head-up zaslon koji projicira korisne informacije o vožnji ispred vjetrobranskog stakla, što omogućuje vozaču da u svakom trenutku drži pogled na cesti. Osjećaj sigurnosti postiže se i multimedijskim sustavom koji ima funkciju prepoznavanja prirodnog govora i tako omogućuje vozaču jednostavnu i opuštenu prirodnu interakciju sa svojim vozilom.

 


Source link