Čitatelj Darko ima Citroën Xsaru 1.6 iz 1998. godine i ne uspijeva riješiti problem s nemirnim radom i trešnjom motora na praznom hodu.

Poštovani, imam Citroën Xsaru 1.6 iz 1998. godine. Auto na leru radi nemirno i motor se dosta trese. Ima snage, ne troši puno ulja. Oko 2-3 decilitra od izmjene do izmjene, koju radim svakih 10.000 km, a automobil ima oko 280.000 km.

Pokušao sam svašta… Dodavao aditiv u gorivo za čišćenje sistema ubrizgavanja goriva, dao sam ultrazvukom očistiti brizgaljke, očistio sam klapnu gasa, promijenio motorić klapne gasa, promijenio kablove i svjećice (stavio sam NGK), promijenio sam i lambda sondu. Auto prolazi eko test bez problema, kao da je sad iz tvornice izašao. Još mi je ostao regulator ler gasa, koji je dosta skup (cca 600 kn), a obzirom na starost automobila, ne bih bez veze trošio novac. Brizgaljke su bile loše pa nakon čišćenja motor vuče osjetno bolje, ali se trese na leru i nemirno radi. Pošto stvarno automobil održavam OK,malo mi to ide na živce. Molim vas za savjet…

Odgovor: Prema napisanom izgleda da ste sve probali te jedino ostaje aktuator ler gasa za izmjenu. Bilo bi dobro prije izmjene aktuatora na dijagnostici provjeriti mjere li svi senzori podatke na ispravan način te napraviti kalibraciju istih. Ako to ne pomogne onda ostaje samo zamijeniti aktuator ler gasa.

Damir Birt – Hyundai Auto Birt


Source link