Tvrtka za razvoj specijaliziranih robota DOK-ING u suradnji s A1 Hrvatska prva u Hrvatskoj koristi 5G tehnologiju u frekvencijskom pojasu 26 gigaherca (GHz) za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima, izvijestili su u utorak iz A1 Hrvatske.

Iz A1 Hrvatska ističu da je to inovativni iskorak prema Industriji 4.0, odnosno automatizaciji, robotizaciji i korištenju umjetne inteligencije na temeljima pouzdane i sigurne, gigabitne 5G mreže iznimno niske latencije.

Za zagrebački DOK-ING kažu da je svjetski priznata kompanija za razvoj specijaliziranih robota koja integrira vlastite inovacije i nove tehnologije, razvija i proizvodi sustave posebne namjene za zaštitu ljudskih života, a njihovi se roboti primjenjuju u najopasnijim aktivnostima poput razminiranja, rudarstva i protupožarne zaštite.

“Na 30-u godišnjicu poslovanja, DOK-ING prvi u Hrvatskoj koriste 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz, koju je omogućila A1 Hrvatska primjenom najmodernije radijske tehnologije i 5G FWA, odnosno fiksnog bežičnog pristupa”, dodaju iz A1.

“Uvijek razmišljamo o tome kako primijeniti najnovija otkrića poput umjetne inteligencije ili interneta stvari, koji omogućuje upravo nova 5G tehnologija, za poboljšanje naših proizvoda”, poručio je izvršni direktor DOK-ING-a Mario Grgurinović.

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska Tomislav Makar podsjeća da je fokus A1 Hrvatska na stvaranju gigabitnog društva, te da je taj telekom akvizicijom spektra na 700 MHz, 3,6 GHz pa i 26 GHz, osigurao dugoročni resurs za pružanje vrhunskog korisničkog iskustava.

“Uz primjenu najmodernije, a ujedno pouzdane i sigurne tehnologije na 26 GHz ostvarili smo vezu s DOK-ING-om od 2 Gbps i time korisniku omogućili optičko iskustvo preko mobilne mreže. Daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gbps”, naglasio je Makar.

Iz A1 Hrvatska još ističu da nastavljaju s uvođenjem i primjenom 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW), što omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane”.

“Nakon konkretne poslovne primjene A1 5G mreže u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj te u razvoju i upravljanju logističkim robotom Gideon Brothersa, suradnja s DOK-ING-om prvi je primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj. Potvrda je to ubrzane izgradnje infrastrukture nove generacije kao i ulaganja privatnih kompanija u inovacije i digitalizaciju Hrvatske”, zaključuju iz A1.

HINA


Source link