Deseci tisuća prometnih nesreća diljem svijeta moglo bi se spriječiti eliminacijom pojave akvaplaninga, koji rezultira gubitkom kontrole nad vozilom.

Prvo da se podsjetimo što je to akvaplaning? Vodeni klin ili akvaplaning je pojava u kojoj se gubi kontakt gume s podlogom zbog nemogućnosti da gazni sloj gume kroz svoje utore izbaci svu potrebnu količinu vode koja se nalazi na cesti. Ako su količina vode ili brzina kretanja vozila preveliki dolazi do pojave vodenog klina pa guma klizi po površini vode bez ikakvog kontakta s cestom. Vozač tada gubi kontrolu nad vozilom.

Tvrtka Easyrain razvila je sustav AIS (Aquaplaning Intelligent System) koji je opremljen senzorima za detekciju akvaplaninga. U slučaju da postoji opasnost aktiviraju se mlaznice smještene na bočnim stranama branika, ispred prednjih guma, koje izbacuju vodu pod velikim pritiskom te na taj način razgrću vodu nakupljenu na cesti.

Na taj način gumama olakšavaju borbu te im omogućavaju da zadrže kontakt s podlogom. No, niti AIS nije svemoguć, ali prva testiranja pokazala su kako povećava sigurnost za 35 posto prilikom vožnje po pravcu, odnosno za 30 posto tijekom vožnje zavojima.

Kako AIS (Aquaplaning Intelligent System) funkcionira u praksi pogledajte u videu.

Previous articleNissan 240SX Silvia pretvoren u off-road pick-up vozilo

Od malih nogu zaražen oktanima pa već krajem 80-ih bjesomučno guta sve automobilske tiskovine. Kao dipl.ing. strojarstva čitatelju približava mehaniku automobila. Osnivač i glavni urednik portala Autopress.hr


Source link