Prelazak na zelenu tehnologiju Renault je odradio nauštrb sigurnosti pa je Dacia Spring na Euro NCAP testu osvojio tek jednu, a Renault Zoe nula zvjezdica.

Šok koji su priredili električni modeli Renault-Nissan grupacije uistinu se već na prvi pogled može nazvati skandalom, jer su rezultati testova sigurnosti porazni za suvremene standarde. Naime, Dacia Spring koji se u Hrvatskoj uz poticaje može nabaviti za manje od 80.000 kuna osvojio je tek jednu zvjezdicu na Euro NCAP testu. Za zaštitu odraslih putnika dobio je 49 % raspoloživih bodova, za zaštitu djece 56 %, za zaštitu pješaka 39 %, a za sigurnosne sustave tek 32 %.

Renault Zoe je 2013. godine, kad je stigao na tržište osvojio svih pet zvjezdica, ali prema modificiranim kriterijima, na nedavno održanom testu, dobio je čistu nulu. Premda je Renault isticao da redizajnirani Zoe iz 2020. godine ima unaprijeđene elemente aktivne i pasivne sigurnosti, test je pokazao da je Renault Zoe s aspekta sigurnosti nazadovao. Primjerice, bočni zaštitni jastuk koji je u prvotnoj izvedbi iz 2013. godine štitio glavu i prsni koš, sad štiti samo prsni koš.

Na novom testu Renault Zoe je dobio 43 % raspoloživih bodova za zaštitu odraslih putnika, 52 % za zaštitu djece, 41 % za zaštitu pješaka i svega 14 % bodova za sigurnosne sustave.

Slika i video uvijek situaciju ilustriraju bolje od 1000 riječi pa stoga pogledajte snimke i uvjerite se zašto su Dacia Spring i Renault Zoe dobili iznimno loše ocjene na testu sigurnosti.

Dacia Spring Euro NCAP video:

Renault Zoe Euro NCAP video:


Source link