Društvo Nissan Motor Co., Ltd. je predstavilo Nissan Ambition 2030. – dugoročni strateški plan za jačanje mobilnosti i s tim povezanih područja. Odgovaranjem na najvažnija ekološka i društvena pitanja te ispunjavanjem potreba vlastitih kupaca, Nissan nastoji biti istinski održiv proizvođač koji svijet čini čišćim, sigurnijim i inkluzivnijim mjestom. Dio je takve vizije i uspostava strateške vrijednosti marke: Nissan putovanja čini sigurnijima, uzbudljivijima i povezanijima te surađuje s drugim tvrtkama kako bi potaknuo društvo na djelovanje i pomogao mu da izgradi pametni ekosustav s integriranim rješenjima mobilnosti.

Nissan je ove godine predstavio EV36Zero, prvi u potpunosti integrirani ekosustav za proizvodnju električnih vozila u svijetu. Spajanjem mobilnosti i upravljanja energijom, EV36Zero pomaže eliminirati ugljični otisak marke. Taj milijardu funti vrijedan projekt temelji se na aktivnostima tvornice u Sunderlandu, u njemu će se proizvoditi buduća električna vozila, a uključuje i novu gigatvornicu te opskrbu 100 % obnovljivom električnom energijom.

Regija Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije (AIMEO), s centrom EV36Zero u središtu, igrat će vodeću ulogu u provođenju strateškog plana Ambition 2030 koji bi trebao pomoći Nissanu da do fiskalne godine 2050. osigura ugljičnu neutralnost svojih proizvoda tijekom čitava njihovog životnog vijeka. Tim je planom obuhvaćeno i sljedeće:

  • Do kraja fiskalne godine 2023. Nissan će elektrificirati sve svoje modele osobnih vozila u Europi, koji će do kraja fiskalne godine 2026. činiti više od 75 % ukupne prodaje.
  • Prototipni model nove generacije crossovera CHILL OUT, koji je najavljen još u srpnju ove godine u Sunderlandu pod okriljem projekta EV36Zero i predstavljen danas, temelji se na Alijansinoj platformi CMF-EV, a kupcima donosi neusporediv osjećaj kontrole i ubrzanje koje oduzima dah. Odlikuju ga uglađen i suvremen dizajn, privlačan izgled i neusporedive aerodinamične performanse, energično iskustvo vožnje, napredne sigurnosne tehnologije te udobna i korisna unutrašnjost.
  • Povrh postojećih lokacija u Japanu, Nissan namjerava otvoriti nove pogone za obnovu baterija u Europi tijekom fiskalne godine 2022. Nissanova infrastruktura za obnovu baterija bit će u skladu s načelima kružnog gospodarstva, a sredinom desetljeća marka namjera u potpunosti komercijalizirati svoje sustave povezivanja vozila sa svime preko mreže te kućne sustave za skladištenje energije.
  • Potaknut uspjehom Nissana LEAF, prvog serijskog električnog vozila u svijetu, Nissan će u novi Qashqai i X-Trail uskoro početi ugrađivati inovativnu tehnologiju e-POWER. Skori dolazak 100 % električnog crossovera Ariya, kao i budućeg posve električnog kombija Townstar, najava su potpune elektrifikacije Nissanove ponude na europskom tržištu.

„Proteklo desetljeće europska je regija predvodila elektrifikaciju, a u sljedećem desetljeću želimo je dodatno ubrzati novim proizvodima i tehnologijama koje će iz temelja promijeniti iskustvo vožnje za naše kupce” rekao je Guillaume Cartier, predsjednik za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije (AIMEO).

„Elektrificirat ćemo sve svoje modele osobnih vozila, ali i više od toga. Sveobuhvatnom vizijom održive mobilnosti predviđena je i opskrba našeg centra za proizvodnju električnih vozila u Ujedinjenoj Kraljevini s pomoću 100 % obnovljive energije, kao i otvaranje pogona za obnovu baterija u Europi.

Zauzimanjem središnje uloge u elektrifikaciji i postizanju ugljične neutralnosti, naši timovi i proizvodi za europsko tržište pomoći će nam da razvijemo svoje planove za elektrifikaciju vozila u ostatku regije AIMEO i na drugim svjetskim tržištima.”


Source link