Europski proizvođači čelika rade punim kapacitetom kako bi držali korak sa snažnim rastom potražnje, nakon višegodišnjeg razdoblja prekomjerne opskrbe, upozorio je direktor odjela za čelik u njemačkom Thyssenkruppu.

“Proizvodnja u Europi teško drži korak s potražnjom”, rekao je Bernhard Osburg u četvrtak.

Europski proizvođači povećali su proizvodnju, ali to nije bilo dovoljno i mnogi potrošači u industriji žalili su se proteklih mjeseci na nestašicu repromaterijala.

Svjetsko tržište čelika bilo je zasićeno proteklih godina, ali to je razdoblje završilo, upozorio je čelnik njemačkog diva. Kina je vrlo brzo uspostavila kontrolu nad širenjem koronavirusa i bilježi “izuzetno visoku potražnju za čelikom”, objašnjava.

To je potaknulo Peking da smanji porezne olakšice na izvoz čelika i na tržištu sada nema dovoljno kineskog čelika.

Ono malo čelika na tržištu odlazi u SAD, gdje su cijene više nego u Europi.

Europi trenutno nedostaje 20 milijuna tona valjanog čelika, što odgovara oko 20 posto prosječne godišnje potražnje, navodi Osburg, a manjak se po njegovim riječima može pripisati mjerama zaštite europske industrije čelika.

Cijene čelika naglo su porasle, a cijene željezne rude dosegnule su rekordne razine, rekao je.

Ponuda će teško držati korak s potražnjom i u predstojećem razdoblju jer su mjere poticanja europskog i američkog gospodarstva nakon pandemije tek stupile na snagu, podsjeća Osburg.

Male su šanse da će sektor proizvodnje čelika u dogledno vrijeme imati većih problema, zaključuje.

HINA


Source link