Udruga Glas poduzetnika (UGP) zatražila je u srijedu od Vlade da se hitno smanje trošarine i porez na gorivo jer je cijena goriva rapidno porasla “te građani u Hrvatskoj trenutačno plaćaju najskuplje gorivo u povijesti”.

Pozivaju Vladu i ministra financija Zdravka Marića da preuzmu odgovornost i donesu mjere kojima će smanjiti cijenu goriva, što se prvenstveno odnosi na smanjenje iznosa trošarina i poreza na gorivo.

Cijena goriva je, kako ističu, rapidno porasla “te građani u Hrvatskoj trenutačno plaćaju najskuplje gorivo u povijesti”, navodi se u priopćenju te udruge.

Prema trenutnim podacima, litra eurosupera 95 je skuplja 26 lipa nego prošli tjedan, cijena litre dizela je porasla za 40 lipa, a autoplina za 13 lipa, navode iz Glasa poduzetnika napominjući kako u čitavoj EU Hrvati najviše izdvajaju od svoje plaće na gorivo, a Hrvatska se nalazi među 25 zemalja s najskupljim benzinom u cijelom svijetu.

“Država uzima najveći dio od cijene goriva, tj. porezi i trošarine čine više od 60 posto cijene goriva u Hrvatskoj, dok nabavna cijena iznosi 30-35 posto od ukupne cijene, a marža trgovaca iznosi 5-10 posto”, ističu iz Glasa poduzetnika.

Pitaju stoga “koliko cijena goriva treba porasti da bi se poduzele potrebne mjere, koliko duboko kao društvo moramo zapasti u krizu, koliko ljudi mora krpati kraj s krajem da se počne zaista raditi na promjenama koje bi pomogle hrvatskom društvu i gospodarstvu, te olakšale život u Hrvatskoj?”

“Mnogi građani doslovno žive na rubu egzistencije i siromaštva, odnosno mnogima je nezamislivo izdvojiti 500 kuna za pun rezervoar goriva, a o promjenama i smanjenju trošarina se jedva priča, a kamoli djeluje”, istaknuli su iz Glasa poduzetnika.

Smatraju kako nema više opravdanja za ovakvu “tiraniju” u kojoj deblji kraj uvijek izvuku građani te kako je krajnje vrijeme da se stane na kraj nepotrebnim trošarinama i nametima.

Opći rast cijena predstavlja dodatno opterećenje na cijelo hrvatsko gospodarstvo, a kupovna moć građana će se smanjiti, upozoravaju iz Udruge te poručuju kako Vlada pod hitno mora razmotriti pitanje trošarina i poreza na gorivo.

Cijene struje i plina dodatno opterećuju

Podsjećaju i kako povećanje cijene električne energije i plina za gospodarstvo dodatno opterećuje poslovanje poduzetnika te naglašavaju da je Hrvatska praktično jedina država u EU u kojoj su energenti skuplji za gospodarstvo nego za privatne korisnike.

Iz Udruge naglašavaju dva suštinska problema u Hrvatskoj – prvi da se Vlada ne namjerava odreći bilo kojeg fiskalnog ili parafiskalnog nameta kojima hrani kontinuirano rastuću vojsku zaposlenih u javnom sektoru i guši privatni sektor, a drugi da se na umjetan način populistički pokušava “zaštititi” standard građana prevaljivanjem poskupljenja na gospodarstvo, kako bi se osigurali glasovi birača.

Takvo postupanje, smatraju u Glasu poduzetnika, djeluje pogubno na hrvatsko poduzetništvo i ukoliko Vlada nastavi postupati na ovakav način Hrvatska će ostati dugo godina prikovana na dnu EU.

“Krajnje je vrijeme da se država i birokracija ‘pokriju’ s onim što mogu i prestanu bujati kako s nametima, tako i sa samom birokracijom. Ne tražimo od države ništa, osim da nam uzima manje, da se generalno smanje nebulozni porezi, nameti, trošarine i prirezi jer građani i poduzetnici znaju bolje kako će trošiti novac koji su sami i zaradili”, istaknuo je u priopćenju predsjednik UGP Hrvoje Bujas.

Plenković: Postoji prostor za intervenciju

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako Vlada prati razvoj događaja s poskupljenjem goriva, nadležni resori zaduženi su za detaljno praćenje stanja, a postoje i alati za intervenciju, bude li potrebna.

Dodao je da su ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Tomislav Ćorić zaduženi da “detaljno prate razvoj situacije”, te kako će se u srijedu održati sastanak GSV-a na tu temu.

“Razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima i vidjeti kako će se situacija dalje razvijati te je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. Pratimo detaljno situaciju s cijenama”, rekao je Plenković.

HINA

 


Source link