Grenlandski parlament usvojio je zakon kojim se zabranjuje vađenje uranija i obustavlja gradnja rudnika u Kuannersuitu zbog mogućeg negativnog utjecaja na krhki ekološki sustav otoka.

Nalazište u Kuannersuitu u blizini grada Narsaqa sadrži velike količine rijetkih metala koji se koriste za proizvodnju potrošačke potrošačke elektronike i oružja, ali i radioaktivnog uranija.

Značajan su pokretač potražnje za skupinom 17 minerala koje zbog važnosti za tehnološke proizvode nazivaju i tehnološkim metalima i nastojanja da se smanje emisije štetnih plinova, budući da se koriste u proizvodnji električnih vozila i vjetroturbina.

Prijedlog zakona o zabrani vađenja uranija sastavila je stranka Inuit Ataqatigiit, vodeća članica koalicije koja je na vlasti nakon izbora održanih u travnju ove godine.

Zakon zabranjuje istraživanje ležišta s koncentracijom uranija većom od 100 ppm-a, a otvara i mogućnost zabrane istraživanja drugih radioaktivnih minerala, poput torija.

Australska rudarska tvrtka Greenland bila je za mandata prethodne vlade na korak od pribavljanja konačne dozvole za razvoj rudnika, ali lokalno stanovništvo protivilo se projektu, strahujući da će negativno utjecati na osjetljivi okoliš.

Kina je vodeći proizvođač rijetkih minerala u svijetu, a Peking je u rujnu povećao godišnje proizvodne kvote zbog gotovo izjednačene ponude i potražnje, napominje Reuters.

SAD je pozvao saveznike da pomognu povećati opskrbu, dodaje agencija.

HINA


Source link