Prašina koja se podigla oko ljepotica na trkama FE i F1 šampionata ne jenjava. FE i F1 će nastaviti sa praksom uključivanja devojaka u budućim trkama, uprkos izjavama kako će ova praksa biti ukinuta i međusobnog prozivanja.

Zašto su djevojke uklonjene sa staze?

Odluka vlasnika Formule 1 da ukloni djevojke sa događaja u 2018. godini doneta je sa izjavom „kako takva praksa nije u skladu sa vrijednostima brenda i da je očigledno u suprotnosti sa modernim društvenim normama”.

Formula E je na početku sezone uposlila djevojke na stazi, ali su se kasnije opredijelili za djecu, u toku poslednje trke u Montrealu prošle sezone.

Nakon saopštenja iz F1, tom prilikom je zvaničnik FE izjavio: „Drago nam je da dočekamo F1 u 21. vijek. Formula E je prekinula da koristi djevojke na stazi još prošle godine, samo nismo imali potrijebu da se hvalimo o tome.”

Iako se Formula 1 i Formula E razlikuju po mnogim stvarima, izgleda da se slažu po ovom pitanju.

FE nastavlja da poziva mlađu publiku i talentovane vozače na početak trke u tekućoj sezoni 2017/2018.

Popularne grid djevojke našle su se na početku trke u Hong Kongu, na zahtev lokalnog promotera, ali je FE zauzela stav da se ovo neće dješavati u narednim trkama.

Takođe su započeli sa inicijativom “superfan”, da pozovu nekoga iz publike da bude dio zvanične ceremonije na podijumu.

“Koristimo nov koncept koji se fokusira na djecu, a kada postoji mogućnost uključujemo talentovane vozače koji učestvuju u go-kart šampionatu”, rečeno je iz FE.

“To je značajno i emotivno iskustvo za ovu djecu, da budu na početku trke, pored vozača i automobila koje će možda voziti jednog dana, pa se nadamo da to djeluje motivišuće za njih. Koncept se pokazao veoma dobro.”

Pitanje je koliko ovaj potez zaista odražava stav vlasnika šampionata? Ili je samo još jedan pokušaj da se privuče deo publike. Ipak je reč o biznisu koji stavlja profit na prvo mjesto.

Neko će pozvati otkup automobila da zaradi, očekujući veliku procenu vrednosti vozila, ali za ove biznise je privlačenje publike i sponzora glavni fokus.

Direktor FE se ne slaže sa odlukom?

Međutim, izvršni direktor Alehandro Agag rekao je za Motorsport.com kako smatra da „grid djevojke treba da ostanu deo motosporta” i da bi mogle da se ponovo pojave u šampionatu.

“Za mene, to nije najbitnija stvar trenutno. Ne bi trebalo da uopšte razmišljamo o tome. Nekad pozivamo decu, nekad bi trebalo da koristimo grid djevojke. One nisu uradile ništa loše, one predstavljaju vizuelni deo tradicije motosporta. Ja uopšte nisam neprijatelj koncepta grid devojaka”, rekao je on.

,,Formula E će imati grid djevojke. Možda ne u svakoj trci, ali ja mislim da su deo tradicije motosporta.”

I direktor F1 se predomislio?

Kada je iz F1 najavljena odluka da će “grid girls” postati prošlost, oglasio se komercijalni direktor Šon Bračes, koji je izjavio kako se to ne poklapa sa brendom i vremenima.

Od tada je najavljena inicijativa sličnoj onoj iz FE, da se pozivaju djeca i talentovani vozači, ali je izvršni direktor Čejz Keri takođe otkrio kako će nastojati da “održi glamur” i da deo toga uključuje “lepe djevojke na trkama”.

Prema britanskom magazinu The Daily Telegraph, Keri je rekao: “Mislim da je to deo života, i da je to deo koji ovaj sport čini specijalnim. Ovo je sport glamura i mističnosti.”

“Ali smatram da moramo da nastavimo da evoluiramo. U današnjim vrijemenima očigledno postoji drugačija svest od one od pre 10 ili 12 godina. Mislim da ne možete samo da budete tvrdoglavi.”

Dodao je: “Ako se značajan broj ljudi slaže sa nečim, mislim da morate da poštujete to. Ali ćemo svakako nastaviti da budemo sport sa glamurom, uzbuđenjem – i sa ljepim djevojkama.”

Djeluje kao da su oba šampionata zažalili zbog svojih izjava i sada traže način da na mala vrata ponovo uvedu djevojke na stazu. Ali je sve vjerovatnije da će ljepe cure naći svoje mjesto na stazi.

Aleksandar Pešić