Kao što smo već pisali početkom svibnja kada je u prostorima Tehnološkog parka Zagreb predstavljen projekt STEM auto 2018. Podsjetimo se samo da u projektu edukator Vlado Lendvaj sa Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) putuje po Hrvatskoj i održava besplatne radionice programiranja, robotike i digitalne pismenosti, a sve to uz podršku Hyundai STEM automobila.

STEM automobil je poput bibliobusa modernog doba, koji u ciklusima putuje po Hrvatskoj, prvenstveno po manjim mjestima. Radionice služe kao poticaj djeci i mladima za rad u STEM područjima. STEM je skraćenica za znanost (Science), tehnologiju (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematiku (Mathematics).

Radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranjete su namijenjene prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu. Traju otprilike dva sata, a broj sudionika nije ograničen. 

Tako je u prvom ciklusu Hyundai STEM automobil prošao rutu :
 • Ponedjeljak, 21. svibnja: ujutro – OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik u 10:00 i popodne – OŠ Župa Dubrovačka
 • Utorak, 22. svibnja: ujutro – OŠ Antuna Masle, Orašac i popodne – OŠ Slano
 • Srijeda, 23. svibnja: cijeli dan – Udruga mladih “Uliks”, Mljet
 • Četvrtak, 24. svibnja: ujutro – Narodna knjižnica Ploče i popodne – Gradac
 • Petak, 25. svibnja: ujutro – OŠ Tučepi i popodne – OŠ Bariše Granića Meštra
Ovaj ciklus započet je s Dubrovnikom, a nakon posjeta Hyundai STEM automobila otoku Mljetu gdje su sudjelovali gotovo svi učenici na otoku, nastavak je bio u Pločama. Radionica s mBot robotima održana je  u Narodnoj knjižnici Ploče Nakon Ploča, edukator Lendvaj je posjetio Gradac u kojoj su održane čak dvije radionice za ukupno 28 učenica i učenika OŠ Gradac. Polaznici su se upoznali s programiranjem robota. Zabavili su se programirajući robote da sviraju, svijetle u raznim bojama i da voze okolo. Na kraju radionice su imali i kreativan zadatak u kojem su programirali robote da izbjegavaju prepreke. Ovo sve su uspjeli svi učenici u samo dva školska sata, a usput su se i zabavili.
Zadnji dan prvog tjedna projekta je  započet s radionicama u suradnji s vrlo angažiranom učiteljicom iz Tučepa, Marlenom Bogdanović.
Održane su dvije radionice za gotovo 30 učenica i učenika OŠ Tučepi. Budući da su učenici ove škole dobro upoznati s micro:bitovima, radionice smo održali s mBot robotima. A učiteljica Marlena nam je o radionicama izjavila:
“Eto: moguće je u RH školama organizirati aktivnosti rješavanja problema, logičkog i računalnog razmišljanja koje su toliko zanimljive da se djecu ne da otjerati niti na odmor, niti kući! Vlado Lendvaj i IRIM još su jednom oduševili tučepsku djecu! Hvala na sjajnom STEM auto projektu i besplatnim robotičkim radionicama!”
Nakon radionica u Tučepima nastavak rute Hyundai STEM auta  je bio OŠ Bariše Granića Meštra iz Baške Vode. I u ovoj školi  su održane dvije radionice kako bi svi zainteresirani učenici imali priliku upoznati se s robotikom i programirati. Na radionicama nisu samo sudjelovali samo učenici, već i nastavnici kao i ravnateljica škole. Pokazali su da nikada nije prekasno naučiti nova znanja.
Nastavak turneje Hyundai STEM automobila je bio po ruti :
Ponedjeljak, 4.6.
 • OŠ don Mihovila Pavlinovića u 15:00
 • OŠ Kula Norinska u 17:30
Utorak, 5.6.
 • OŠ Opuzen u 9:00,
 • Srednja poljoprivredna i tehnička škola, Opuzen u 12:00
 • OŠ Vrgorac u 16 sati
Srijeda, 6.6.
 • Gradska knjižnica don Mihovil Pavlinović, Imotski u 10:30
 • OŠ Josip Vergilij Perić, Imotski u 12:30
 • OŠ Ivan Leko, Proložac Donji u 15:30
Četvrtak, 7.6.
 • S.S. Kranjčevića, Lovreć u jutarnjem terminu
A edukator Vlado Lendvaj je bio vrlo aktivan  s mnogo radionica potpomognut dakako saHyundai STEM automobilom.
Svakako je u za napomenuti da je ovaj ciklus obilježio fantastičan odaziv djevojčica na radionice.Ukupno, do kraja ciklusa sudjelovalo je preko 400 djece na radionicama, a čak 46% su bile djevojčice (puno veći broj od prosjeka u STEM područjima). Dodatno, u nekoliko mjesta, poput OŠ Opuzen, OŠ Gradac, OŠ Tučepi održale su se po nekoliko radionica za redom zbog velikog odaziva djece (svi su željeli probati programirati). Radionice su se obično organizirale za oko 12 sudionika kako bih se imalo što bolju interakciju između edukatora i sudionika, ali na nekim radionicama se morali prihvatiti puno veći broj djece, na primjer na samo jednoj radionici u OŠ Josip Vergilij Perić u Imotskom sudjelovalo je 37 sudionika! Na otoku Mljetu je bilo  jedno lijepo iskustvo – cijela zajednica se okupila i angažirala tako da je edukator održao radionice za sve učenike na otoku (!).
Drugi ciklus Hyundai SETM Automobila : Ovaj ciklus projekta trajao je od 2. do 13.7. te je u planu bilo posjetiti prvenstveno Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju. Ponedjeljak, 2.7. – Samobor
Ovaj ciklus Hyundai STEM automobil je započeo s radionicama u Pučkom otvorenom učilištu Samobor. Zbog velikog interesa održane su smo dvije radionice jednu iza druge. Ukupno je sudjelovalo 26 djevojčica i dječaka koji su se zabavili programirajući. Utorak, 3.7. – Marija Bistrica i Bedekovčina
Drugi dan ovog ciklusa je započet  s radionicom u Općinskoj knjižnici Ante Kovačića u Mariji Bistrici. Trinaest djevojčica i dječaka se zabavilo i programiralo mBot robote. Čak su vježbali kako ih “uparkirati” u određena polja na podu.U veseloj atmosferi djeca su provela popodne u školi za vrijeme ljetnih praznika programirajući robote. Dio ih je već programirao mBot robote, tako da smo održali napredniju radionicu i zahtjevnije zadatke za programiranje. Ponedjeljak, 9.7. – Pretetinec i Šenkovec
Drugi tjedan Hyundai STEM automobil i edukator Vlado su započeli radionicama u Dječjem domu Pretetinec i Knjižnici i čitaonici Šemovec. Nakon što su polaznici uspješno savladali osnove, dobili su zadatak parkiranja mBot robota što im je bilo jako zabavno. Nije im bilo teško puno puta ispravljati grešku jer su vidjeli gdje ona nastaje te zaključili što trebaju promijeniti kako bi ispravno parkirali robota.
Utorak, 10.7. – Mursko Središće i Čakovec
Srijeda, 11.7. – Varaždin i Šemovec
U srijedu su posjetili gimnaziju Varaždin i OŠ Šemovec. Na radionicama, osim učenica i učenika su sudjelovali i njihovi nastavnici. Željeli su naučiti osnove i pomoći svojim učenicima u zadacima s radionice. Dodatno, polaznici su se zabavili i isprobavali različite mogućnosti sviranja s mBotima. Četvrtak, 12.7. – Budinščina i Hrašćina