Lewis Hamilton je ispustio sigurnu pobjedu na 62. Monte Carlu zahvaljujući i svojoj krivici. Naime, kad se 20-ak krugova prije cilja požalio na gume, morao je i sam znati i ocjeniti da su njegove iste kao i kod Rosberga i Vettela te da će na stazi gdje nema preticanja, lako odbiti bilo kakav napad. Tada je ekipa oko Paddy Lowea napravila strašnu grešku, pozvavši ga u boks na nove gume nakon čega je izašao iza Rosberga i Vettala. Pokušao se i malo progurati, ali su iz Ferrarija odmah skočili jer je bilo očigledno da je Sebastian prije prošao ravninom kod izlaska iz boksa a sve iza sigurnosnog automobila.
Mercedes je početnički pogriješio jer je izjednačio pravi i virtualni safety car. Naravno, pod virtualnim se mnogo brže vozi pa su Nico i Seb neočekivano se našli ispred ”sigurnog” pobjednika Lewisa. Prije ”SC”, Lewis je imao 19.3 sek. prednosti a za to vrijeme se ne može u boks i van..(najbolji boks: Kimi 24.1.)..
Hamilton je sam trebao ocjeniti da nema potrebe za novim gumama ili barem javiti boksu..”are you sure..”…Možda bi nekome došlo do mozga..Lauda i Wolff su se dimili od bijesa..
Odluka je donešena u 1432542066sekundi, 50 metara prije Lewisova prolaska odvajajuće ceste za boksove..
”U MC nema GPS-a a mi smo loše kalkulirali i računali”, rekao je Toto.
Ponašanje aktualnog prvaka svijeta na podiju i oko njega, nije bilo na razini prinčeva i princeza. Istina, čestitao je Nici i Sebu ali je smrknuto lice odavalo čovjeka koji nikada nije pobijedio u grand prixu. Pokazao je u tome da nije veliki igrač ni osoba. U pobjedničkom krugu, Lewis je čak stao na Portieru, blizu svog stana, i možda mislio ne doći na proglašenje… No onda bi to bio malo veći skandal.. Utjeha je stigla prije MC vikenda. Oko 140 miliuna funti za nove tri godine vjernosti..
Hamilton je bolji vozač od Rosberga ali prvenstvo će sada ipak biti malo zanimljivije.
Naravno, 30-sekundna epizoda na Portieru podsjetila je na velikog Ayrtona Senna, koji se tu razbio 1988. i toliko bio razočaran da je samo iskočio i otišao u svoj stan..Završnih osam krugova i nemoć Lewisa da na boljim gumama prođe Vettela ope je podsjetila na Ayrtona koji se tu u McLarenu odupro mnogo boljem Williamsu u kojem je jurio Nigel Mansell.
Devet nastupa Lewisa Hamilton u MC, samo jedna pobjeda iz 2008.
Anti heroj kneževine bio je Max Verstapen od kojeg se možda čak i očekivao prvi podij. No, tinejdžer se zaletio u Grosjeana i kažnjen je s pet mjesta za Kanadu (7.6.).
Ferrari opet presretan, Kimi opet razočarao. Bullovi solidno unatoč slabom Renaultovom motoru. Perezu odgovara MC što pokazao sa sedmim mjestom a puno zadovoljstva za Rona Dennisa jer je Button donio prve bodove ove godine. teško razočaranje za Williams, daleko od bodova.
Goran Dijaković