Obzirom da je uslijed kriznih godina prodaja novih automobila u Hrvatskoj pala, a prodaja rabljenih procvjetala vozni park je naglo ostario pa su i sve češći problemi s mehaničkim komponentama, a letva volana svakako je jedan od važnijih sklopova.

Letva volana na sebi ima zglobove, povezana je s volanom i servo pumpom te preko nje pokreti na volanu dobivaju svoju pravu dimenziju, odnosno pokrećući volan, pokreće se letva volana koja onda usmjerava kotače na vozilu.

Kada vam u servisu ili tehničkom predoče da je vaša letva za zamijenu, odmah sebi postavljate pitanje: Popraviti pokvareni dio ili kupiti novi?

Budući da živimo u kriznim vremenima, i da Vladi običan čovek nije na prvom mijestu, prva pomisao uvijek je – popravak.

No, kada nismo dovoljno upoznati s cijelim postupkom i k tome ne znamo majstora koji bi trebao raditi popravak, uvijek postoji bojazan da posao neće biti dobro napravljen te da ćemo platiti, kako se to kaže, mačka u vreći.

Popravkom letve volana može uštedjeti i do 50% novca kojeg možete preusmjeriti recimo na kupovinu novog akumulatora, guma ili si možete platiti redoviti servis.

Također, neke od automehaničarskih radionica danas nude garanciju na popravljeni dio pa je ovo veliki plus, stoga imate li upravo takvu radionicu u blizini, svakako joj dajte prednost.

Na letvama volana se javljaju kvarovi kao što su razna lupkanja na letvi zbog praznog hoda koji se javlja između zglobova i ostalih priključnih dijelova, a također i zbog curenja iz tog sistema, što je jako često, a kod nekih modela je to i fabrička greška, te ne treba odmah paničariti.

Morate znati da je uz letvu volana vezana i servo pumpa koja nam omogućava lako okretanje volana. Okretanje volana bez servo pumpe je doista težak posao.

Popravak letve volana obično se radi tako da se mijenjaju semerinzi, brtveni sistem i pikse te kromiranjem same letve. Najčešći kvarovi su istrošeni krajevi spona, kuglasti zglobovi, deformacija spona i zupčaste letve, luft između zupčaste letve i zupčanika te curenje ulja.

Volan je preko letve povezan s malim zupčanikom. Njegova je zadaća pomicati drugu letvu koja je postavljena vodoravno s obzirom na ovu koja je spojena s volanom i na sebi ima zupčanike koji odgovaraju zupcima s kraja okomite letve.

Mi zapravo imamo dvije letve – okomitu koja je povezana s volanom i vodoravnu koja spaja kotače. Njihovim povezivanjem dolazi do toga da preko volana upravljamo kotačima – lijevo, desno i pravo.

Revolucija u upotrebi letve volana zasigurno je bila servo pumpa koja je omogućila lako okretanje i upravljanje. I prije su zupčanici bili tako izrađeni da bi vozaču omogućili maksimalno lako okretanje volana, međutim i to je često značilo – teško okretanje.

Servo pumpa povezana je sa zupčastim remenom motora, što znači da sam motor pokreće pumpu koja u sebi sadrži ulje. Zapravo se radi o tome da se cirkulacijom tog ulja u pumpi stvara pritisak koji omogućuje lakše okretanje letve, a samim time i volana.

Tekst: Aleksandar Todorović


Source link