blatobran Featured Izbor uredništva Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Kada je vrijeme za zamjenu zaštite za blatobrane?Blatobrani štite donju stranu vozila oko kotača od utjecaja udara raznog kamenja, granja, blata, vlage i sličnog što se može pronaći na cesti. Međutim, s vremenom se otkrilo da nije samo dovoljno imati blatobrane te da je i njih moguće i potrebno zaštiti. Iz tog razloga izumljena je unutarnja zaštita za blatobrane.

Ona se postavlja između kotača i samog blatobrana. Može se izraditi od plastike ili gume te s obzirom na model automobila može se sastojati od jednog ili dva dijela. Također, noviji automobili često zaštitu za blatobrane već imaju kao dio svoje opreme, dok je kod onih koji je nemaju moguća ugradnja. Ugrađuje se i na prednje i na stražnje blatobrane.


Mnogi će vam reći da je slaba točka današnjih automobila upravo to što su mnogi dijelovi izrađeni od plastike. Ovaj se materijal lako haba i puca pa je uvijek potrebna zamjena ili krpanje staroga. I zaštita iznad blatobrana jedan je od takvih dijelova. Naime, s vremena se u njemu pojavljuju najrazličitija oštećenja, primjerice ogrebotine, udubljenja pa na kraju i rupe te popucali dijelovi. Mogli bismo reći da se na neki način radi o potrošnoj robi te računajte ako dugo imate vozilo da ćete barem jednom morati zamijeniti zaštite za blatobrane, naravno ukoliko želite da vam karoserija što dulje traje.

Oštećenja na zaštiti za blatobrane mogu se uočiti golim okom, a ponekad se i prilikom vožnje može čuti jako udaranje kamenja od plastiku, jače nego inače, što je znak da kamenje jače ulazi kroz oštećenja te se možda negdje i zaglavljuje te tako stvara veću buku. Promjenu zaštitne plastike za blatobrane možete napraviti u vlastitom aranžmanu, ali tada morate znati da ćete morati zaprljati ruke do laktova pa i šire. Naime, najvjerojatnije ćete morati skidati cijeli kotač kako biste došli do plastike koja je učvršćena s nekoliko vijaka. Iz ovog razloga možda je cijeli posao ipak bolje prepustiti iskusnim majstorima.

Neki će se zbog cijene nove zaštitne plastike (koja se obično kreće od 70 do 200 kuna po jednom blatobranu) odlučiti na krpanje starog. Ovo iziskuje još više posla jer morate nabaviti masu koja će sve zajedno dobro stisnuti i povezati, a u konačnici je pitanje koliko će ovakvo rješenje trajati.

Zamjena zaštitne plastike za blatobrane može se obaviti samo na jednom blatobranu, međutim obično je najbolje izvršiti zamjenu u paru, dakle barem na oba zadnja blatobrana ili na oba prednja, ovisno o tome na kojem ste dijelu automobila primijetili problem. Svaki model automobila također ima i svoj model zaštitne plastike za blatobrane, tako da nema nekog univerzalnog koji bi pristajao na bilo koje vozilo.

Ovaj se dio obično najčešće mijenja nakon što prođe zima jer već znamo da su zimski uvjeti na cestama ujedno i najgrublji za cijelo naše vozilo, a posebice za donji dio te dio oko guma. Ako ste čekali cijelo ljeto i niste ništa učinili oko ovog problema, prije zime je krajnje vrijeme da se zaštitna plastika za blatobrane zamjeni kako bi šteta bila što manja, i za vaš novčanik, i za vaše vozilo.

Izvor: Silux.hr
Source link

Related Posts