man’s hand cleans a leather car seat

Nabrijani automobil koji dobro leži u svakom zavoju… Uz ovaj opis svakako idu i lijepa kožna sjedala. Mnogi su oduševljeni kožom presvučenim sjedalima, ovo je često znak prestiža i kvalitete, međutim također se često misli kako je koža izdržljiv materijal kojem ne treba posebno čišćenje i njega.

Nakon nekoliko godina nebrige kožna sjedala postaju ofucana i pohabana te biste ih najradije zamijenili novom presvlakom od tkanine. Sve je još vidljivije ako imate bež kožu na sjedalima. Ne dajte da se ovakav scenarij dogodi i vama!

Vjerovali ili ne, koža je zapravo nježan materijal koji zahtjeva redovitu njegu. Ukoliko ona izostane, vrlo brzo će se na njoj primijetiti da je neodržavana. Ako postavite pitanje kada je pravo vrijeme za započeti s njegom kožnih sjedala, onda je pravi odgovor – odmah čim kupite automobil pa čak i ako ste kupili novi, ispod čekića!

Kožna sjedala, posebice ona bež boje odmah, u roku tjedan – dva nakon što ste nabavili automobil, namažite posebnim sredstvom za njegu kože. Ovo će sredstvo bež koži dati mekoću i sjaja, a također će je i nahraniti te pridonijeti tome da bude mekanija i elastičnija. Možda vam ovaj dio zvuči kao opis njege ljudske kože, a to doista i jest tako!

Ukoliko imate kožna sjedala koja nisu čišćena već neko, dulje vrijeme, svakako si uzmite vremena za čišćenje te znajte da i koži treba vremena kada se nanese određeno sredstvo kako bi ga upila i reagirala na njega. Ako su sjedala već prljava, što ćete lakše primijetiti na bež sjedalima, odmah ih obrišite vlažnim maramicama za čišćenje. Neka to budu nježni i lagani pokreti. Potom dajte koži vremena da ‘prodiše’. Dakle, nemojte odmah nanositi sredstvo za omekšavanje kože. Njega nanesite barem sat vremena nakon što ste kožu i očistili.

Sredstvo za omekšavanje također nanosite laganim, nježnim, kružnim pokretima. Nema potrebe za grubim utrljavanjem. Nakon što ste ga nanijeli, ostavite da djeluje neko vrijeme, barem sat vremena. Potom, ako je potrebno nanesite mlijeko za njegu bež kožnih sjedala limenog ljubimca. U trgovinama postoje sredstva za njegu kožnih sjedala pa svakako izaberite upravo ono koje je namijenjeno kožnim sjedalima bež boje kako bi učinak bio najbolji. Ovom finalnom dodiru za kožu potrebno je najviše vremena kako bi djelovalo i upilo se pa svakako računajte da ne možete sjedati u automobil barem nekoliko sati.

S vremenom ćete naučiti i da je svaka koža u automobilima specifična pa je tako neka kvalitetnija, a neka manje kvalitetna te s obzirom na to ovisi i kako i koliko ćete je morati prati i njegovati. Najbolje je pregledati sjedala i vidjeti u kakvom su stanju te ih s obzirom na to oprati i nanijeti sredstva za omekšavanje i njegu. Bež sjedala su osjetljivija i na njima se više vide zaprljanja i eventualna pucanja. No, ovo je s jedne strane i bolje jer ćete na vrijeme znati reagirati i riješiti problem.

Za kožna sjedala u limenim ljubimcima vrijedi pravilo – što se bolje danas brinete za njih, to će ona bolje izgledati sutra.

Izvor: Silux.hr


Source link