Konačno smo odahnuli, zima je, izgleda otišla te smo prepušteni manje-više lijepom, sunčanom i toplijem vremenu. No, kao što nam i samima još uvijek kosti pomalo škripe od hladnoće koju smo upili tijekom dugih i mračnih zimskih mjeseci, jednako je i s našim ljubimcima na četiri kotača.

Oni su zapravo najviše navukli soli i kamenčića s cesta koje su se njime posipavali zbog poledice. No, ovo je samo vrh ledenog brijega jer mnogo je toga što biste trebali učiniti sa svojim vozilom sada, kada je zima otišla, a stiglo nam hvaljeno proljeće.

Provjerite tekućine
Tri, dva, jedan – krenite, podignite haubu i provjerite sve tekućine vašeg vozila! Zima je gruba i tjera automobile da se često susreću s vlastitim granicama izdržljivosti, a to znači pojačano trošenje svih tekućina koje u njemu postoje. Provjerite ulja, jesu li im količine u normali. Provjerite i njihovu boju te jesu li iste gustoće kao i inače. Provjerite i rashladne tekućine. Provjerite tekućinu za vjetrobranska stakla. Ako već niste, ovo je dobar način da se upoznate sa svim fluidima u vašem vozilu i provjerite baš svaki spremnik kojeg pronađete ispod haube. Ako vam je bilo što sumnjivo, proljeće je pravo vrijeme za odvesti automobil na servis.

Jesu li gume dovoljno napumpane?
O ovome bi se trebalo brinuti cijele godine, ali ponekad, u cijeloj onoj bljuzgi i hladnim vjetrovima koji pušu jednostavno zaboravimo i ne da nam se otići do benzinske pa provjeriti tlak u gumama. Zato sada, kada nas sunce ponosno grije, nemamo više izlika. Dovoljno je samo napomenuti da pravilno ili nepravilno napumpane gume utječu na potrošnju goriva, performanse kočnica i cjelokupnu sigurnost na prometnicama.

Dobro ga ‘okupajte’
Kao što smo naveli na početku, tijekom zime automobil na sebi nakupi mnogo soli i kamenčića, a to u konačnici stvara koroziju. Ovo nikako ne želite pa ga ovog proljeća dobro operite. Pri tome ne zaboravite na minivaš i slične uređaje koji peru pod velikim pritiskom jer jedino tako moći ćete isprati i zadnje zrno soli i zadnji komadić pijeska iz raznih utora oko guma ili ispod vozila.

Radi li klima?
Ne čekajte vruće ljetne dane kako biste saznali odgovor na ovo pitanje. Budući se klima s hladnim zrakom nije koristila mjesecima, moglo se dogoditi štošta, a često se dogodi da rashladna tekućina iscuri te ovo u konačnici znači da klima uređaj neće funkcionirati.

Povećajte vidljivost
U proljeće se često brišu prozori na kući, a kada to napravite, nemojte se zaboraviti prebaciti i na svoj automobil. Dobro operite prozore na njemu i, to treba naglasiti, i izvana i iznutra. Dobra vidljivost je važna stavka kada govorimo o sigurnosti na prometnicama. Također, provjerite i metlice brisača jer sol može i njih oštetiti. Uz sve ovo, ne zaboravite ni na stakla na svjetiljkama i žmigavcima, posebice ako imate starije vozilo. Možda niste znali, ali starija vozila često pate od stanja koje se još naziva ‘automobilska mrena’. Ovo je stanje kada su stakla zamućena i zbog toga svjetla više škilje nego što svijetle. Zato se stakla na svjetlima i žmigavcima trebaju ispolirati iznutra i izvana.

A što kažete na poliranje?
Proljeće je odlično doba da kupite pribor za poliranje vozila izvana. Sitne ogrebotine će nestajati kao pod potezom magičnog štapića, a svoje vozilo, ulašteno kao novo, ponosno ćete pokazivati po ulicama svoga grada.

Izvor: Silux.hr


Source link