Kina je u petak pokrenula najveći sustav trgovanja emisijama ugljičnog dioksida u svijetu koji će u prvoj fazi obuhvatiti samo energetski sektor.

Program će u početnoj fazi obuhvatiti 2.000 tvrtki u energetskom sektoru koje zajedno ispuštaju oko četiri milijarde tona emisija CO2 godišnje. Ostale grane industrije trebale bi biti uključene u program naknadno.

Tvrtke će u sklopu programa dobiti kvote za emisiju ugljičnog dioksida i moći će prodavati neiskorištene dozvoljene količine onima koje više zagađuju, navodi državna agencija Xinhua.

Cijena jedne tone stakleničkog plina iznosila je na početku današnjeg trgovanja u Šangaju 48 juana (oko 7,40 dolara), izvijestila je Xinhua.

Trgovina bi trebala pomoći drugom gospodarstvu svijeta da smanji emisiju štetnih plinova i postigne klimatske ciljeve koje je postavio čelnik države i stranke Xi Jinping.

On je obećao da će emisija dosegnuti vrhunac prije 2030. i da će Kina do 2060. postići ugljičnu neutralnost. Ugljična neutralnost podrazumijeva nultu razinu emisije CO2 ili ravnotežu između emisije i apsorpcije.

Prema američkom institutu Rhodium Group, godišnja emisija stakleničkih plinova u Kini nedavno je premašila emisiju svih razvijenih zemalja zajedno.

Kina želi da se kompanije prvo priviknu na sustav, a kasnije bi mogla postrožiti kvote.

Nekoliko gradova i pokrajina trguje emisijama već od 2013. godine u sklopu pilot projekata, navodi agencija dpa.

HINA


Source link