Riječ je o automobilu koji će velikim dijelom biti pod nadzorom sportskog odjela AMG, budući da klasična verzija neće biti dostupna. Cijena od 100.000 eura, na tržištu sljedeće godine.

Ponuda Mercedesovih modela posljednjih je godina bila na “provjetravanju” i mnogi modeli su već duže vrijeme bili na rubu ulaska u povijest. Neki su, poput SLK-a, to već učinili. Njegov veliki brat, koji se s druge strane smatra najstarijim imenom s kontinuiranom proizvodnjom u tvrtki, SL, s druge strane, morat će malo pričekati svoj kraj, ako se on ikada ipak dogodi. Više od sedam desetljeća povijesti ogroman su zalog i za novu generaciju najčuvenijeg kabrioleta svih vremena.

Njemu će, pak, biti povjeren prilično odgovoran zadatak, koji je donekle promijenio njegov karakter. Umirovljenjem dviju ‘nelimuzinskih’ verzija S-klase, kupea i kabrioleta, kao i modela AMG GT, koji se oprostio prije nekoliko dana, morat će preuzeti njihovu ulogu, što znači da je to prvi put ikad o kojem se priča od predstavljanja prvih prototipa – dobio je i drugi red sjedala. Bit će to dakle, kako ističu u Mercedesu, kabriolet dizajna 2 + 2.

Novitet stoga na prvi pogled zbog niskih linija i široke rešetke s uspravnim prorezima izgleda masivno i puno veće od prethodnika, ali to se dokazuje i centimetrima. U dužini je dobio dobrih devet centimetara prostora, uz povećanje međuosovinskog razmaka za 11 i pol centimetara. To se dogodilo i na račun manjeg prtljažnika koji sada u slučaju zatvorenog krova ima samo 240 litara prostora. Stražnja će klupa biti više nego “priručna”, jer na njoj mogu sjediti samo djeca ili pojedinci manji od metar i pol.

Povratak klasici

Pokrov krova je 21 kilogram lakši od prethodne, uzimajući u obzir vodilice za otvaranje i zatvaranje. Pritom se može otvarati ili zatvarati pri brzinama ispod 60 kilometara na sat, a cijeli proces će trajati 15 sekundi.Kabini, kako obećavaju iz Mercedesa, ponovno će nedostajati udobnosti i tehnoloških dodataka. Među njima će biti i zaslon infotainment sustava s mogućnošću podešavanja nagiba, koji se može naći i u S-klasi, od koje je preuzeo i mnoge druge sustave. Dizajneri su željeli stvoriti kombinaciju digitalnog okruženja s analognim dodirom, ali su to nazvali terminom ‘hiperanalogno’.

Iako je novopridošlica dizajnirana s obzirom na udobnost, vjerojatno mu neće nedostajati tradicionalnog sportskog duha. Za to će se u prvom redu pobrinuti školjka vozila. Ovo je razvijeno potpuno iznova, da tako kažem, do zadnjeg vijka, a sve s ciljem osiguravanja male težine i maksimalne čvrstoće. Poprečna snaga bit će 50 posto veća nego kod AMG GT Roadstera, a uzdužna 40 posto.Još jedno područje vezano uz dinamičniju vožnju i performanse, kojem je Mercedes posvetio značajnu pažnju, je aerodinamika. Primjerice, dali su mu dvodijelni sustav zaklopki za preusmjeravanje zraka na ili od motora i ispod njega, ako nema potrebe za dodatnim hlađenjem. Zatim su tu aktivna stražnja krila i karbonski dodaci za smanjenje pritiska ispod vozila, što dovodi do još boljeg položaja i potiska na tlo.

Šasija će se još više pobrinuti za optimalnu poziciju vozila. I prednji i stražnji kotači bit će montirani pojedinačno s dvostrukim trokutastim nosačem, pri čemu je nosač prednjeg kotača po prvi put u potpunosti unutar kotača. Inače, aktivni ovjes bit će standardni u svim izvedbama, a verzija SL63 AMG donosi važne inovacije, a to je aktivni hidraulički sustav protiv naginjanja, koji zamjenjuje klasične čelične grede.

I samo da spomenemo motore: bit će dostupna dva pogonska sklopa, oba iz AMG linije: SL 55 Amg i SL 63 AMG. Oba će se bazirati na već dobro poznatom smajliju kapaciteta četiri litre, a uz pomoć dva turbo puhala prenijet će 350 i 430 kilovata (476-583 ‘konja’) snage na sva četiri kotača. U budućnosti će ponudu pojačati i plug-in hibridna verzija. Istodobno, osigurava blokiranje stražnjeg diferencijala, kao i upravljanje para stražnjih kotača. Na raspolaganju će biti šest programa vožnje, “Slippery”, “Comfort”, “Sport”, “Sport +”, “Individual” i “RACE”.

Mercedes-Benz na predstavljanju još nije otkrio datum dolaska pridošlice, ali se očekuje da će se na tržištu pojaviti u prvoj polovici iduće godine. Tada je bila poznata i cijena koja je za početnu verziju 55 AMG iznosila oko 100.000 eura, što je otprilike u rangu S-klase.


Source link