LIFESTYLE Nekategorizirano

Mira Nikolić

Ove nam je nedjelje primarna želja učiniti sve da bi se pomoglo bolesnoj Nini Vidmar. Čini se da ćemo u tome i uspjeti jer će zagrebački kartodrom u Španskom biti premali da primi sve ljubitelje auto sporta na  ”13. Nagradi Zagreba – Memorijal Mire Nikolić” u autoslalomu (trening od 10.30, otvaranje 12.45, utrke od 13 sati.).
No, sjetit ćemo se i velike Mire Nikolić, vjerojatno najbolje hrvatske automobilistkinje.
Generacije koje su zavoljele auto sport u 70-ima s ponosom se sjećaju Mire Nikolić jer osim što je majstorski upravljala svojim NSU-TT-om, bio je pravi užitak biti u blizini te predivne žene.
Najtrofejnija hrvatska automobilistkinja rođena je 6. veljače 1941. godine u Donjem Miholjcu. Velika legenda zagrebačke INA-a radila je u „Croatiapetrolu“, potom u  „Kombinatu nafte i plina“ te naposljetku u Ina Trgovini, sve do umirovljenja 1992. godine. Bila je članica INA-e od samoga početka, 1966. godine, kada je i položila vozački ispit. Prvi ženski reli odvezla je 1969., osvojivši drugo mjesto. Suvozačice na domaćim prostorima bile su joj Ana Barač i  Branka Trzun Makek, dok je najčešći suvozač u muškoj konkurenciji  bio Mato Šebalj, posebno na inozemnim natjecanjima. Bila je prvi  ženski instruktor vožnje 1971. Jugoslaviji. Tijekom 20-tak godina obučeno je 2522 vozača. Među prvim instruktorima bile su i dvije žene. Prva je bila upravo Mira Nikolić.
Bila je sudac specijalističkog ranga za automobilizam, a često se posvećivala i kartingu. Za 30 godina sportskog rada, AK INA, dodjeljuje joj pokal za najtrofejnijeg vozača-čicu. Osvojila je oko 300 pokala, plaketa, medalja, diploma, priznanja. Zagrebački automobilistički savez dodijelio joj je i Nagradu za životno djelo ZAS-a.
Mnogobrojni nastupi i uspjesi na Međunarodnom Continental Tour ČSSR u Brnu sa suvozačem Matom Šebaljem, u mješovitim posadama trostruka uzastopna pobjeda u ukupnom poretku 1984., 1985., 1986. Bila je ukupnom pobjednicom kao jedina žena u muškoj konkurenciji 1978. na Međunarodnom reliju Pirin, Blagoevgrad u  Bugarskoj, a 1972. na Regionalnom natjecanju u muškoj konkurenciji ( jedina žena ) u Slavonskom Brodu još je jednom glavila generalku. Pobjeđivala je na Riječkom ženskom reliju (1979. i 1986.), Splitskom ženskom reliju (1985.).
Mira Nikolić preminula je u dobi od 72. godine i to prije dvije godine. Generacije je pamte i ponosne su što su je poznavale. (gd)

Related Posts