Aktualno Featured MOL Vijesti Zanimljivosti

MOL izabran za službenog dobavljača goriva za slovensku javnu upravu


Zaposleni u slovenskom javnom sektoru u službena će vozila gorivo točiti primarno na crpkama mađarskog MOL-a, a ne ljubljanskog Petrola u kojemu je najveći vlasnik država, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Vijest da je ugovor s mađarskom naftno-plinskom kompanijom početkom godine potpisao ministar uprave Boštjan Koritnik prvi je objavio portal “Necenzurirano” koji je blizak oporbi, a to pitanje problematizira s obzirom na sve veće investicije mađarskog kapitala u Sloveniji i političke veze mađarskog premijera Viktora Orbana i slovenskog Janeza Janše.

Ugovor po kojemu je MOL postao primarni službeni dobavljač goriva za javnu upravu vrijedan je 25 milijuna eura, objavila je i Slovenska televizija na svom informativnom portalu.

U ministarstvu uprave obrazložili su da je na javnom natječaju MOL ponudio pola milijuna eura manje od Petrola i OMV-a koji su se također javili, a imaju veću mrežu crpki, dok MOL ima samo 53 benzinska servisa koncentrirana uglavnom na sjeveroistoku zemlje, većinom u Prekmurju koja graniči s Mađarskom.

U ministarstvu objašnjavaju da će javni službenici za službena putovanja gorivo i dalje moći kupovati od Petrola i OMV-a, u slučajevima kad na trasi puta nema MOL-ovog benzinskog servisa i kad je MOL-ova crpka udaljena više od od pet kilometara od mjesta gdje pojedino ministarstvo, ured ili javna institucija parkira svoja vozila.

MOL je inače u lipnju prošle godine s austrijskim OMV-om zaključio ugovor o kupnji 92,25 posto dionica OMV-a Slovenija, tvrtke kćeri grupe OMV, koja raspolaže s više od stotinu crpki u Sloveniji, za nešto više od stotinu milijuna eura.

Oporbi blizak portal “Necenzurirano”, odluku o davanju prednosti MOL-u dovodi u pitanje, te navodi da je to u nekoliko zadnjih mjeseci treći posao koji je Janšina vlada putem javnog natječaja prepustila stranim konkurentima slovenskih tvrtki, budući da je prošle jeseni hrvatski HEP izabran za dobavljača električne struje za javnu upravu, a hrvatska tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) za jednog od dobavljača plina za dio slovenske javne uprave.

HINASource link

Related Posts