Oglas na eBayu kojim vlasnik privlači potencijalne kupce za svoj Dodge Viper iz 1992. godine privukao je veliku pažnju.

Osim cijene od 100.000 dolara intrigantno je stanje ovog automobila. Naime, nakon punih 27 godina potpuno je nov. Od dana kad je kupljen nije se koristio u prometu.

Svih 27 godina proveo je u garažu, u strogo kontroliranim klimatskim uvjetima, a motor je redovito bio startan kako bi se održao u dobroj kondiciji. Sa svega 55 kilometara na brojčaniku ovaj Dodge Viper prve generacije može se smatrati raritetom.

Monumentalan atmosferski benzinac 8.0 V10 razvija 400 KS i 630 Nm, uz zvuk koji ledi krv u žilama. Uz stražnji pogon, ručni 6-stupanjski mjenjač, nepovoljan raspored mase i nedostatak elektronskih sustava za pomoć vozaču lako je mogao prevariti neiskusne vozače. Uz sprint do 100 km/h za 4,2 sekunde, u svoje je vrijeme bio jedan od najbržih automobila na svijetu.

No, 31. kolovoza 2017. godine Dodge Viper zauvijek je otišao u mirovinu. Sve strože ekološke norme, koje su mu značajno podigle cijenu na Zapadnoeuropskim tržištima, i malen interes kupaca potjerali su Dodge Viper u mirovinu. Svjetla pozornice u konceptnoj izvedbi ugledao je 1989. godine, 1991. bio je sigurnosni automobil na utrci Indianapolis 500, dok je prodaja serijske izvedbe startala u siječnju 1992. godine. Obzirom da je u to doba Chrysler grupa bila vlasnikom Lamborghinija pala je odluka da se za Dodge Viper razvije 8-litreni V10 motor. Prvotno je razvijao 400 KS i 630 Nm, a posljednja verzija, obujma povećanog na 8.4 litara, ispaljuje 645 KS i 814 Nm.

Iznimne performanse, monumentalan zvuk ispušnog sustava i pristupačna cijena zaslužni su za brojne poklonike kojima nije smetala potrošnja od prosječne 22 litre. Kao i svi američki sportski automobili niti Dodge Viper u prvim iteracijama nije bio ljubitelj zavoja, ali se kasnijim modifikacijama ovjesa i taj problem donekle anulirao.

Uglavnom, tko ima 100.000 dolara viška svakako neće pogriješiti kupnjom ovog Dodge Vipera u vrhunskom stanju, sa svega 55 kilometara na brojčaniku. Vrijednost u očima kolekcionara u budućnosti će samo rasti.


Source link