Apple je objavio da će globalna nestašica čipova koja je već smanjila prodaju njegovih proizvoda Mac i iPad početi pritiskati i proizvodnju iPhonea, pa očekuje usporavanje rasta prihoda i pad cijene dionica.

Appleovi čelnici očekuju da će prihodi u tekućem fiskalnom četvrtom tromjesečju porasti po dvoznamenkastoj stopi, ali ispod stope rasta od 36,4 posto ostvarene u trećem tromjesečju.

U konferencijskom pozivu s investitorima, čelnici Applea su izvijestili da, iako je u trećem tromjesečju utjecaj nestašice čipova bio manje ozbiljan nego što se očekivalo, u četvrtom će se stanje pogoršati i proširiti na proizvodnju popularnog iPhonea.

Dionice Applea, čija se vrijednost više nego udvostručila zadnje tri godine, pale su za 1,7 posto na 144,24 dolara nakon radnog vremena burze.

Ranije tijekom dana Apple je izvijestio o prodaji i dobiti u trećem tromjesečju koja je premašila očekivanja analitičara, zbog interesa kupaca za premium verzijom 5G iPhonea i za pretplatne usluge. Prodaja na kineskom tržištu porasla je 58 posto, na 14,76 milijardi dolara u tromjesečju koje je završilo s 26. lipnjem.

Vođeni boljom prodajom iPhonea od očekivane, ukupni su prihodi dosegnuli 81,4 milijarde dolara, iznad procjene analitičara koji su očekivali 73,3 milijardi dolara prihoda, pokazali su podaci. Appleova dobit iznosila je 21,74 milijarde dolara, odnosno 1,30 dolara po dionici, iznad procjene od 1,01 dolara po dionici, objavio je Refinitiv.

Tijekom poziva ulagačima izvršni je direktor Tim Cook rekao je su nestašicom zahvaćeni čipovi starije tehnologije, koji su i dalje potrebni kao pomoćni dijelovi za izradu vodećeg uređaja tvrtke iPhonea.

Nije želio predvidjeti hoće li se nestašice nastaviti i u Appleovom prvom poslovnom tromjesečju, kada kompanija obično bilježi najveću prodaju iPhonea.

Angelo Zino iz istraživačke tvrtke CFRA smatra da bi Apple mogao gomilati čipove za svoju sljedeću generaciju telefona na štetu trenutnih modela.

HINA


Source link