Aktualno Featured nestašica čipova Vijesti volkswagen Zanimljivosti

Nestašica čipova smanjila dobit VW-a u trećem kvartaluNjemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) izvijestio je o padu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju u uvjetima smanjene proizvodnje i prodaje zbog globalne nestašice čipova.

VW-ova dobit prije oporezivanja u trećem je tromjesečju smanjena za 14,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 3,08 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće objavljeno u četvrtak.


Operativna dobit prije posebnih stavki iznosila je 2,8 milijardi eura i bila je za 12 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dobit nakon oporezivanja porasla je pak za 5,6 posto, na 2,9 milijardi eura, izvijestila je kompanija.

Prihodi od prodaje smanjeni su za 4,1 posto, na 56,93 milijarde eura, pogođeni problemima u globalnim lancima opskrbe poluvodičima, ključnim komponentama u automobilskoj industriji.

VW-ove isporuke smanjene su za 24,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 1,97 milijuna vozila, a prodaja za 30 posto, na 1,81 milijun vozila.

Tvrtka je u trećem tromjesečju isporučila 122.100 potpuno električnih vozila, više nego dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazalo je izvješće.

U prognozi za fiskalnu 2021. godinu, Volkswagen očekuje da će mu prihodi od prodaje biti znatno veći nego prošle godine.

Snizili su pak prognozu isporuka vozila kupcima, procjenjujući da će ostati na prošlogodišnjoj razini s obzirom na kontinuirano izazovne uvjete na tržištu.

HINA
Source link

Related Posts