Aktualno Featured mobitel recikliranje Vijesti Zanimljivosti

Nijemci skloni recikliranju metala iz pametnih telefonaVećina građana Njemačke podupire uspostavu programa povratnih naknada za stare mobitele kako bi se omogućilo recikliranje vrijednih metala koje sadrže, pokazalo je istraživanje.

Stari i pokvareni mobiteli često mjesecima skupljaju prašinu ili ih građani bacaju zajedno s ostalim otpadom, unatoč smjernicama koje ih upućuju da ih odlažu zasebno, objavila je u nedjelju njemačka organizacija za zaštitu okoliša DBU.


Njemačka trenutno ima do 200 milijuna starih mobitela koji se više ne koriste, prema istraživanju digitalne grupe Bitkom, a ti uređaji sadrže vrijedne sirovine, poput bakra, kobalta i tantala, te srebro, zlato, nikal i tehnološke metale.

Velika većina Nijemaca podupire uvođenje programa povratnih naknada za pametne, utvrdila je njemačka okološka udruga, navodeći da je čak 87 posto ispitanika u naručenoj anketi takav prijedlog ocijenilo “dobrim” ili “vrlo dobrim”.

Oko 91 posto ispitanika smatra također da se popravak kućanskih aparata, pametnih telefona i televizora u mnogim slučajevima ne isplati jer je trošak popravka skuplji od kupovine novog uređaja.

Rezultati ankete trebali bi potaknuti parlamentarne zastupnike da nešto poduzmu, naglasio je glavni tajnik BDU-a Alexander Bonde, sugerirajući da se uvedu poticaji za ponovnu upotrebu i recikliranje sirovina kako bi se spriječila prekomjerna eksploatacija resursa.

U svijetu je 2015. godine odloženo 54 milijuna tona elektroničkog otpada, a oko 80 posto komponenti pametnih telefona može se reciklirati, upozorio je čelnik njemačke udruge.

“Elektronički otpad postaje ogroman problem u Njemačkoj i diljem svijeta”, konstatirao je Bonde.

Istraživanje je provedeno obuhvatilo 1.009 građana a provedeno je u razdoblju od 25. veljače do 9. ožujka.

HINA
Source link

Related Posts