Baziran na aktivnostima tvornice u Sunderlandu koja bilježi rekordnu proizvodnju, novi će centrar ubrzati prelazak marke na ugljičnu neutralnost i ponuditi sveobuhvatna rješenja za mobilnost bez emisija.

Nissan i njegovi partneri Envision AESC, svjetski poznati proizvođač najnaprednije tehnologije baterija, i gradsko vijeće u Sunderlandu uložili su milijardu funti u ovaj transformacijski projekt. Projekt Nissan EV36Zero počiva na tri međusobno povezane inicijative koje predstavljaju temelj budućeg razvoja automobilske industrije: razvoj električnih vozila, korištenje obnovljivih izvora energije i proizvodnja baterija.

Predsjednik i glavni direktor Nissana, Makoto Uchida, izjavio je: „Ovaj je projekt dio Nissanovih pionirskih nastojanja da ponudi proizvode koji su ugljično neutralni tijekom čitavog svog životnog vijeka, od proizvodnje do recikliranja. Naš sveobuhvatni pristup ide korak dalje od razvoja i proizvodnje električnih vozila te uključuje i prenamjenu baterija iz vozila u spremnike za pohranu energije.

„Današnjoj objavi prethodile su duge rasprave unutar naših timova. Vjerujemo da će nam ovaj projekt pomoći da još brže ostvarimo cilj ugljične neutralnosti u Europi. U stručnost i vještine koje smo stekli u okviru ovog projekta moći će se uvjeriti cijeli svijet, što će nam pomoći da učvrstimo svoju konkurentnost na svjetskom tržištu.

„Nissan će i dalje koristiti svoju stručnost u području elektrifikacije kako bi postao marka koja neprekidno pruža vrijedna rješenja svojim kupcima i društvu u cjelini.”

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je: „Nissanova najava da će u Sunderlandu, uz novu gigatvornicu tvrtke Envision-AESC, proizvoditi novu generaciju električnog vozila iskaz je velikog povjerenja u našu zemlju i našu stručnu radnu snagu na sjeveroistoku.

„Riječ je o ključnom trenutku koji predstavlja kulminaciju više od 30 godina iskustva u ovom području, a koji će osigurati da naše tvornice imaju budućnost u desetljećima koja slijede.

„Nissan i njegovi partneri svojom su predanošću pomogli stvoriti stotine „zelenih” radnih mjesta, osnažiti britansku industriju te istovremeno omogućiti ljudima da putuju na pristupačan i održiv način koji je povoljan za našu klimu.”

Povodom današnjeg predstavljanja proizvodne jedinice Nissan EV36Zero u tvornici u Sunderlandu, Nissanov operativni direktor Ashwani Gupta izjavio je: „Današnji je dan prekretnica za Nissan, naše partnere, Ujedinjenu Kraljevinu i automobilsku industriju u cjelini. Nissan EV36Zero širi obzore mogućnosti u našoj industriji i postavlja smjernice za njezinu budućnost.

„S Nissanom LEAF, prvim serijskim električnim automobilom u svijetu, po prvi smo put pomaknuli granice automobilskog svijeta. Sada to činimo ponovno u suradnji s našim partnerima koji nam pomažu da ubrzamo elektrifikaciju svojih vozila i pozicioniramo se kao ugljično neutralna marka.

Najavljeni projekti nastavak su 35 godina izvrsnosti tvornice u Sunderlandu. Zahvaljujući njima otvorit će se 6200 radnih mjesta u Nissanu i njegovu opskrbnom lancu u Velikoj Britaniji, uključujući više od 900 novih radnih mjesta u Nissanu i 750 radnih mjesta u novoj naprednoj tvornici tvrtke Envision AESC, za proizvodnju baterija uz nisku stopu emisija. Dugoročno će projekt transformacije omogućiti modernizaciju i proširenje Nissanovih kapaciteta za proizvodnju električnih vozila u Ujedinjenoj Kraljevini.

Tvrtka Envision AESC, podružnica svjetske tehnološke tvrtke posvećene očuvanju okoliša Envision Group, iskoristit će pametnu tehnologiju AIoT za praćenje i optimizaciju troškova energije te nadzor proizvodnje i održavanje svoje nove gigatvornice. To će omogućiti ubrzanje proizvodnje baterija koje će se godišnje ugrađivati u do 100.000 električnih Nissana.

Britanski ministar gospodarstva i industrije, Kwasi Kwarteng, dodao je: „Fantastično ulaganje Nissana i tvrtke Envision AESC odraz je istinske posvećenosti stanovnicima Sunderlanda. Njime je potaknuto otvaranje visokokvalificiranih radnih mjesta, ali i ujednačavanje zaposlenosti na sjeveroistoku s ostatkom zemlje. Ovo je ogroman korak naprijed u našim nastojanjima da postavimo Ujedinjenu Kraljevinu na čelo industrije električnih automobila. Ujedno je to još jedan dokaz (iako možda suvišan), da naša zemlja ostaje jedna od najkonkurentnijih svjetskih lokacija za proizvodnju automobila.

„Iznimno sam ponosan jer je Nissan još jednom iskazao svoje povjerenje u našu zemlju. Štoviše, tu je dugogodišnju vjeru sada dvostruko učvrstio. Automobili proizvedeni u ovoj tvornici, pokretani baterijama koje su proizvedene u našoj prvoj gigatvornici, igrat će veliku ulogu u tranziciji s benzinskih i dizelskih vozila te će označiti snažan početak domaće proizvodnje električnih vozila.

Nova generacija električnog crossovera

U okviru ulaganja teškog milijardu funti, Nissan će uložiti do 423 milijuna funti za proizvodnju potpuno nove generacije električnog vozila u Ujedinjenoj Kraljevini. Budući model temeljit će se na Nissanovoj stručnosti u području crossovera i svjetskom uspjehu Nissana LEAF, što znači da će nuditi napredniji dizajn, veću učinkovitost i novu tehnologiju baterija kako bi prelazak na električnu mobilnost bio dostupan svima.

Taj model namijenjen je globalnom tržištu, a primjerci proizvedeni u Sunderlandu tradicionalno će se isporučivati europskim tržištima. Novi crossover temeljit će se na Alijansinoj platformi CMF-EV, a proizvodni kapacitet trebao bi iznositi 100.000 jedinica.

Proizvodnja u Sunderlandu stvorit će 909 novih radnih mjesta u samoj tvornici i više od 4500 u opskrbnom lancu Ujedinjene Kraljevine. Njezinim pokretanjem osigurat će se i dodatnih 75 radnih mjesta za istraživanje i razvoj. Nissan će u okviru projekta transformacije u tvornicu uložiti ukupno 5 milijardi funti, što uključuje:

  •  centar za istraživanje i razvoj pri Nissanovu europskom tehnološkom centru u Cranfieldu u Bedfordshireu
  • osiguravanje električnih vozila za dobavljače iz Ujedinjene Kraljevine
  • povećanje konkurentnosti tvornice i poboljšanje ekološke učinkovitosti proizvodnje
  • osposobljavanje Nissanovih zaposlenika za razvoj budućih tehnologija.

Ostale proizvodne lokacije još nisu potvrđene. Više informacija o novom vozilu, njegovoj cijeni i tehnologiji bit će poznate nakon predstavljanja.

Nova generacija baterija električnih vozila

Tvrtka Envision AESC vlasnik je i upravitelj prve europske tvornice baterija u Sunderlandu, utemeljene 2012. godine radi lokalizacije proizvodnje baterija za Nissan LEAF. Ova tvornica s pretežno britanskom radnom snagom već devet godina dobavlja baterije za Nissan LEAF i eNV200 te je proizvela dovoljno ćelija, modula i paketa za pokretanje preko 180.000 električnih vozila u 44 zemlje. Povrh toga, njezini proizvodi zadovoljavaju svjetske kriterije u pogledu kvalitete, performansi, sigurnosti, pouzdanosti i cijene.

Kako bi podržala novi projekt, tvrtka Envision AESC uložit će 450 milijuna funti u izgradnju prve gigatvornice u Ujedinjenoj Kraljevini, u sklopu Međunarodnog naprednog proizvodnog parka (IAMP) uz Nissanovu tvornicu. Ta će tvornica koristiti obnovljive izvore energije i revolucionarnu tehnologiju baterija nove generacije.

Uskoro počinju formalne pripreme za izgradnju nove gigatvornice. Početni kapacitet tvornice trebao bi iznositi 9 GWh, a potencijalno ulaganje tvrtke Envision AESC u visini od 1,8 milijardi funti taj bi kapacitet trebalo povećati na 25 GWh, čime bi se stvorilo 4500 novih, visokokvalificiranih „zelenih” radnih mjesta u regiji do 2030. (uz moguće povećanje kapaciteta tvornice na 35 GWh). Nova tvornica povećat će cjenovnu konkurentnost baterija proizvedenih u Ujedinjenoj Kraljevini, među ostalim zahvaljujući novoj baterijskoj ćeliji pete generacije s 30 % većom energetskom gustoćom koja povećava doseg i učinkovitost. Osim što će osigurati tehnologije za pokretanje novih Nissanovih vozila, novi će projekt omogućiti nabavu većeg broja dijelova i komponenti vozila od lokalnih dobavljača s pomoću napredne tehnologije. To znači da će baterije budućnosti biti jeftinije, a električna vozila dostupnija širem krugu kupaca.

Nova gigatvornica potaknut će otvaranje 750 radnih mjesta i osigurati 300 postojećih radnih mjesta.

Lei Zhang, utemeljitelj i glavni direktor tvrtke Envision Group, izjavio je: „Misija tvrtke Envision Group jest postati ugljično neutralan tehnološki partner svjetskih poduzeća, vlada i gradova. Stoga nam je zadovoljstvo sudjelovati u projektu EV36Zero

zajedno s Nissanom i gradskim vijećem u Sunderlandu. Tvrtka Envision AESC uložit će 450 milijuna funti u izgradnju nove, najsuvremenije tvornice s niskom razinom ugljičnih emisija u Sunderlandu te tako omogućiti otvaranje 700 novih radnih mjesta. ,

„Naša predanost proizlazi iz dugogodišnjeg partnerstva s Nissanom i želje da razvijemo baterije za električna vozila koje će se isticati visokim performansama i većim dosegom i koje će, prije svega, biti dostupne milijunima vozača.

„Rast potražnje mogao bi dovesti do budućih ulaganja u visini do 1,8 milijardi funti, povećanja kapaciteta tvornice na 25 GWh i otvaranja 4500 radnih mjesta do 2030. godine. Sjeveroistok zemlje na taj bi način mogao postati novi centar za proizvodnju električnih vozila u Ujedinjenoj Kraljevini. Dakako, u svemu tome ključna je suradnja tvornice s centrom za istraživanje i razvoj u pogledu životnog vijeka baterija, njihova skladištenja i prenamjene, pametnih tehnologija dvosmjernog punjenja V2G i recikliranja po načelu „zatvorene petlje”.

Vozila bez emisija i proizvodnja bez emisija

Osim što drži ovaj ekosustav na okupu, gradsko vijeće u Sunderlandu vodi projekt opskrbe 100 % obnovljivom energijom iz mikromreža kako bi se ugljične emisije smanjile za 55.000 tona.

S obzirom na mogućnost integracije postojećih Nissanovih vjetroelektrana i solarnih farmi, početni planovi daju naslutiti da bi moglo doći do stvaranja deset solarnih farmi (s predviđenim kapacitetom od 132 MW) koje će biti izravno povezane s izvorima obnovljive energije iz britanske mreže. Na taj bi se način osigurala neprekidna opskrba Nissana strujom, kao i drugih proizvođača automobila koji imaju svoje pogone na Međunarodnom proizvodnom parku (IAMP). Planovi će se i dalje razvijati kroz intenzivnu raspravu s potencijalnim „zelenim” investitorima iz privatnog sektora.

Riječ je o prvom projektu takve vrste u koji bi moglo biti uloženo 80 milijuna funti. Projekt uključuje i razvoj baterijskog sustava za skladištenje energije kapaciteta 1 MW u okviru kojeg će se baterije tvrtke Envision AESC, nakon što ispune svoju svrhu u Nissanovim električnim vozilima, prenamijeniti u sustave za skladištenje energije. Višak energije stvorene tijekom dana tako će biti uskladišten i upotrijebljen naknadno kako bi se smanjilo opterećenje mreže.
Ulaganje u dodatne infrastrukturne projekte za razvoj novog centra za proizvodnju električnih vozila težit će više od milijardu funti.

Predsjednik gradskog vijeća u Sunderlandu, Graeme Miller, dodao je: „Sunderland je grad koji itekako ima što ponuditi, a današnja objava označava pravu prekretnicu za nas, regiju i britansku industriju te predstavlja vrhunac višemjesečne suradnje s Nissanom, tvrtkom Envision AESC i britanskom vladom na dovršavanju ovog projekta transformacije.

Ponosni smo što smo ključni dionik ovog 80 milijuna funti vrijednog infrastrukturnog projekta (vjerojatno prvog takvog u Ujedinjenoj Kraljevini) usmjerenog na proizvodnju, potrošnju i skladištenje energije s pomoću namjenske mikromreže.

Zalažemo se za to da Sunderland do 2040. godine postane ugljično neutralan grad, a elektrifikacija je ključna stavka te vizije. Današnjom objavom Sunderland postaje središte proizvodnje električnih vozila u Europi. Time ujedno potvrđuje našu nepokolebljivu vjeru u njegovu sposobnost da predvodi električnu revoluciju u suradnji s privatnim sektorom i vladom, realizira projekte od nacionalne važnosti, stvori nova radna mjesta, osigura napredak za naše ljude i tvrtke te uza sve to pruži čišću, zeleniju mobilnost.


Source link