Nissan je danas predstavio uzbudljivi novi koncept Ariya Single Seater Concept. Riječ je o projektu koji povezuje istraživanje, razvoj i demonstraciju visokih performansi serijskog Nissana Ariya koji je za tu potrebu izveden kao trkaći automobil s jednim sjedalom.
Koncept su na događanju Nissan Futures predstavili Alfonso Albaisa, potpredsjednik Nissanova globalnog odjela za dizajn, i Juan Manuel Hoyos, glavni direktor Nissanova odjela za globalni marketing i upravljanje angažiranošću branda.

„Zadovoljstvo nam je što vam u okviru događanja Nissan Future možemo predstaviti konceptno vozilo Nissan Ariya Single Seater Concept”, dodao je Hoyos. „U Nissanu se usuđujemo raditi ono što drugi ne žele. Ovim smo konceptom željeli pokazati vrhunske performanse koje pruža Ariyin motor. Koncept smo dizajnirali u obliku bolida koji ne samo da nagovještava dizajn i izgled serijskog modela kojim je nadahnut, već u punom sjaju pokazuje nove, učinkovite performanse naših električnih vozila. Projekt je zamišljen kao poligon na kojem ćemo razvijati buduću tehnologiju. Kroz njega smo uspjeli prenijeti uzbuđenje s ceste na trkaću stazu, ali i pokazati Nissanovu stručnost u prijenosu tehologija s trkaćih staza na ceste.”

Ariya Single Seater Concept istražuje kako bi mogla izgledati buduća Nissanova električna vozila visokih performansi.
Albaisa dodaje: „Svoju dugoročnu viziju Nissan Ambition 2030 odlučili smo temeljiti na dizajnerskom kodu bezvremenskog japanskog futurizma. Nadahnuće sada crpimo iz japanske riječi shun koja znači trčati brzo i s lakoćom i riječi sho koja znači uzletjeti snažno i dostojanstveno. Ariya Single Seater Concept savršen je izraz tog novog dizajnerskog jezika. Zaodijevanje Ariyina električnog pogona u trkaći paket pomoglo je našem međunarodnom timu da prenese novi doživljaj brzine, tehnologije i umijeća.”

Naznake dizajna novog električnog SUV-a Nissan Ariya mogu se vidjeti u konceptnom vozilu Ariya Single Seter. Prednji kraj izveden je u obliku osvijetljenog slova V, kakvim se diče i novi serijski modeli marke. Bočne strane isklesane su po uzoru na fluidne i aerodinamične linije serijskog modela, no ovaj su put u potpunosti izrađene od ugljičnih vlakana. Nissan Ariya Single Seater Concept nasljeđuje oštar i precizan dizajn serijske Ariye, zbog čega djeluje kao da ga je izbrušio vjetar.
Sudjelovanje marke u FIA-inom svjetskom prvenstvu Formule E također je bitno pridonijelo razvoju tog koncepta. Nissan sudjeluje u svjetskom prvenstvu posve električnih vozila kako bi publici diljem svijeta prenio uzbuđenje i zabavu koju pružaju električni automobili s nultom stopom ugljičnih emisija, ali i kako bi zadržao vodeći položaj u njihovu istraživanju i dizajnu.

„Razlog zbog kojeg se Nissan natječe u Formuli E nije puko utrkivanje. Marka na taj način želi potaknuti razvoj privlačnih električnih vozila za kupce” rekao je Tommaso Volpe, Nissanov globalni direktor odjela za automobilističke sportove. „Naši programi razvoja električnih vozila i program Formule E međusobno se nadopunjuju. Zahvaljujući tome uspijevamo prenijeti tehnologiju cestovnih modela na trkaće staze i obrnuto. Nissan Ariya Single Seater Concept oblikovan je kao bolid koji spaja Ariyin posve električni pogon, dualni motor i revolucionarni sustav pogona na sve kotače – sve to kako bi se istražio i prikazao potencijal električnih vozila i uzbuđenja koja nose.”


Source link