Featured Pierre Dreyfus Povijest prtljažnik Renault Vijesti Zanimljivosti

Od transporta bala sijena do torbi za golf: Renaultova evolucija prtljažnika„Napravite mi auto s velikim prtljažnikom!” riječi su koje je Pierre Dreyfus, Renaultov direktor od 1955. do 1975., uputio svojim dizajnerskim timovima zaduženima za Renault 4. Tom neobičnom vozilu bilo je suđeno da uđe u povijest zahvaljujući karakteristici koja danas možda djeluje beznačajno, a koja je u vrijeme kada je bila predstavljena potaknula pravu malu revoluciju – poklopac prtljažnika. S ukupno pet vrata i ravnom podnicom, Renault 4 bio je limuzina, karavan i gospodarsko vozilo u jednom. Poklopac prtljažnika u to se vrijeme ugrađivao kako bi se olakšao utovar bala sijena u Renault 4, dok ljudima danas služi za odlaganje putnih torbi i kovčega u njihov Mégane Conquest. Hugues, glavni direktor Renault Classica, osvrnuo se na revoluciju kompakata koju je pokrenuo Renault.


Renault 4 predstavljen je 1961., u vrijeme kada su Francuzi počeli migrirati iz sela u gradove. Međutim, mreža javnog prijevoza nije mogla zadovoljiti sve potrebe stanovnika na periferiji gradova. Tako se pojavila želja za vozilom koje je podjednako primjereno za selo i grad, za odlazak u kupovinu i vožnju do posla. U to je vrijeme i sve veći broj žena bio zaposlen, a kupovna moć kućanstava počela je rasti. Automobil koji će se ubrzo proslaviti pod nazivom „četvorka” u tim se okolnostima pokazao kao savršeno, uvijek dostupno rješenje za gradske i seoske putnike – i to zahvaljujući skromnom poklopcu prtljažnika!

Vrata do slobode

Zbog petih je vrata Renault 4 ubrzo prerastao u društveni fenomen. Pierre Dreyfus, glavni odgovorni iza ovog projekta i direktor Renaulta od 1955. do 1975., objasnio je svojim timovima da želi gomilu teretnog prostora u tom automobilu koji, baš poput traperica, pristaje svim ljudima, neovisno o dobi i klasnoj pripadnosti. Budući da je tijekom 30 godina Renault 4 prodan u više od osam milijuna primjeraka u više od stotinu zemalja, možemo zaključiti da se njegova želja ispunila. „Poklopac prtljažnika na četvorci naišao je na dobar odjek i dao vjetar u leđa novom modelu” dodaje Hugues. „Ovaj čudesni izum rezultirao je automobilom koji je ujedno limuzina, karavan i gospodarsko vozilo.”

Poklopac prtljažnika omogućio je jednostavan utovar predmeta u Renault 4: od bala sijena do opreme za kampiranje, što god je životni stil kupaca zahtijevao. Nadalje, peta vrata omogućila su veću modularnost unutrašnjosti, pa su Renaultovi inženjeri i dizajneri imali priliku stvoriti prvo u nizu „vozila za život”. „Poklopac prtljažnika ohrabrio je inženjere da izađu iz okvira koji nalaže tradicionalna struktura vozila: ‘poklopac motora – putnički prostor – prtljažnik’” objašnjava Hugues. „Peta vrata dala su veću slobodu u pogledu dizajna.” Poklopac prtljažnika bio je poticaj za stvaranje novih vrsta vozila kao što su monovolumeni i SUV-ovi.

Element primjenjiv na čitavu ponudu

Poklopac prtljažnika pokazao se presudnim za uspjeh Renaulta 4 pa ga je marka odlučila ugraditi i u svoje tradicionalnije modele – obiteljske limuzine s klasičnim prtljažnicima. Predstavljen 1965., Renault 16 bio je predvodnik dotad neviđene revolucije koja je nagovijestila buduće kompakte više klase. Pogleda li se malo bolje, Renault 16 zapravo je bio veća izvedba Renaulta 4 – oba su modela bila kompakti s pet vrata i iznimno prilagodljivom stražnjom klupom.

Zapravo je bilo koja izvedba bila prikladna za ugradnju poklopca prtljažnika, od limuzine preko coupéa do gradskog automobila. Renault je započeo razvoj niza kompaktnih modela, kao što su R20, R30, Fuego, R25 i R11. Kompakti su se našli u središtu pozornosti kada su braća Marreau u Renaultu 20 osvojila reli Pariz-Dakar 1982. godine.

Kao stvoren za Mégane Conquest

Mégane Conquest perjanica je Renaultove ponude kompakata. „Poklopac prtljažnika savršeno pristaje ovom vozilu koje predivan spoj SUV-a i limuzine” nastavlja Hugues. „Savršena je platforma za dizajnere jer im omogućuje da stvore uglađen i elegantan dizajn koji kupcima nudi toliko željenu praktičnost. Unutrašnjost Méganea Conquest odlikuje prostran i pristupačan raspored s više teretnog prostora od samog prtljažnika.” Ukratko, taj je model idealan za prijevoz torbe za golf, a ostaje vam mjesta i za balu sijena!
Source link

Related Posts