U srcima ljubitelja supersportaša Porsche Carrera GT zauzima posebno mjesto, a razloga tome je više i svi imaju čvrsto uporište.

U prodaji je bio od 2004. do 2007. godine, proizvedeno ih je svega 1270, a na tržištu se pozicionirao kao nasljednik legendarnog Porschea 959, odnosno prethodnik Porschea 918 Spyder.

Za kupce se borio ravnopravno s Ferrari Enzom, a najzanimljivija je činjenica da je prvotno Porsche Carrera GT bio zamišljen s turbobenzinskim bokserskim 6-cilindrašem, no od toga se odustalo. Naime, Porsche je razvio atmosferski motor V10 za momčad Footwoork 1992. godine, kasnije je korišten na utrkama Le Mans serije, a povećanjem obujma na 5733 ccm prilagođen je cestovnoj upotrebi.

Dakle, kad netko kaže da Porsche Carrera GT ima motor iz F1 bolida, to tvrdi s punim pravom. Takav pristup omogućio je paklene performanse pa uz 612 KS do stotke juri za 3,9 sekundi i postiže najveću brzinu od 330 km/h.

Već u standardnoj izvedbi zvuči fascinantno, a glavni akter današnjeg videa ima još i modificiran ispušni sustav. Obavezno pojačajte zvučnike!


Source link