Event Goodwood Festival of Speed razriješio je dilemu koja je godinama mučila sve zaljubljenike u automobile, a to je pitanje gdje je završio originalan primjerak automobila Ford Mustang GT 390 kojeg je Steve McQueen vozio u filmu Bullitt?

Nebrojeno puta upravo je film Bullitt iz 1968. godine proglašen najboljim po kriteriju automobilske jurnjave. Niti jedan film prije ili poslije Bullitta nije toliko realno prikazao jurnjavu automobilima. Svi koji vole automobile i sportsku vožnju jednostavno moraju pogledati scenu jurnjave dugačku čak 11 minuta u kojoj Ford Mustang GT390 i Dodge Chargera R/T odmjeravaju snage.

U filmu Bullitt Steve McQueen glumi poručnika Franka Bullitta, koji, nakon što ubiju svjedoka pod njegovom zaštitom, odluči privesti pravdi jednog od najvećih kriminalaca podzemlja San Francisca. Mnogi ne znaju kako je Steve McQueen vrstan vozač s bogatim iskustvom na raznim utrkama pa je većinu scena odvozio sam, dok je njegov dvojnik bio zadužen samo za nekolicinu scena iznimno visokog rizika.

No, vratimo se na Goodwood Festival of Speed. Naime, na ovogodišnjem izdanju prestižnog eventa pojavio se originalan primjerak Ford Mustanga GT 390, koji je imao glavnu ulogu u filmu Bullitt. Posljednje što je o njemu bilo poznato jest da je tijekom 70-ih korišten na dnevnoj bazi, a u 80-im se njegov trag nepovratno izgubio. Barem je to tako izgledalo, dok ga ove godine na Goodwood Festival of Speed nije dovezao sadašnji vlasnik – Sean Kiernan. On je novinarima otkrio kako je legendaran Mustang kupio njegov otac 1974. godine te kako se od tada nalazi u obitelji.

Fanovi Ford Mustanga oduševljeni su činjenicom kako je lociran primjerak iz filma Bullitt, a koliko je dubok trag ta uloga ostavila u nasljeđu američkog proizvođača najbolje ilustrira činjenica da je ove godine na salonu automobila u Ženevi predstavljena suvremena interpretacija Ford Mustanga Bullitt o kojoj više možete pročitati na ovom linku.

Svi koji su popustili pogledati film Bullitt štetu mogu barem djelomično nadoknaditi gledajući video legendarne jurnjave. Uživajte u najboljim minutama u povijesti filma…

 


Source link