Ferari Dino

Tuning bilo kojeg modela Ferrarija rijetko je kad dobra ideja, pogotovo ako se radi o nekom starijem modelu, jer se cijeli paket može samo upropastiti, ali jedan je kolekcionar odlučio tunirati Ferrari Dino 246 GTS iz 1972. godine i uspio za čistu peticu.

No, prvo da se podsjetimo… Ferrari Dino stvoren je u čast sina velikog Enza Ferrarija. To je trebao biti tek model za probijanje leda potpuno novog brenda automobila nazvanog Dino, koji bi se smjestio stepenicu ispod Ferrarija, obzirom da je Enzo u to doba smatrao kako logo ‘propetog konjića’ zaslužuju imati samo modeli s 12-cilindarskim motorom.

Bazni model, Ferrari Dino 206 GT koristio je 2-litreni V6 motor sa 180 KS, Ferrari Dino 246 GT i GTS imali su 2,4-litreni V6 sa 195 KS, a kasniji Dino 308 GT4 za pogon je koristio 2,9-litreni V8 sa 250 KS.

Vlasnik primjerka koji je tema ovog članka nije 195 konjskih snaga smatrao dovoljno uvjerljivim pa je povukao ekstreman potez. U opsežnom tuningu kolekcionar Peter Lee posegnuo je za blokom motora legendarnog Ferrarija F40. No, obzirom da je htio ‘old school’ igračku izbacio je turbopunjače, a obujam motor povećao sa 2,9 na 3,6 litara.

Rezultat je i više nego impresivan. Ferrari Dino 246 GTS pretvoren je iz razmjerno pitome u razjarenu zvijer, uz zvuk visokoturažnog atmosferskog motora V8 od kojeg se diže kosa na glavi. Ručni 5-stupanjski mjenjač donirao je Ferrari 328, ovjes s mogućnošću regulacije visine i tvrdoće je isporučio Koni, a snažniji kočni sustav Brembo.


Source link