autocesta Featured Izbor uredništva Savjeti Tehnika Vijesti vožnja Zanimljivosti

Ovo su ključni savjeti za sigurnu vožnju autocestomSvima je dobro poznato da je putovanje autocestom, bez obzira na razmjerno visoke brzine, uvjerljivo najsigurniji način putovanja automobilom, ali ipak valja dodatno paziti na neke nepredviđene situacije.

VOŽNJA U TUNELU
Uključite kratka svjetla i skinite sunčane naočale prije ulaska u tunel. Obratite pažnju na semafore i drugu prometnu signalizaciju u tunelu. Vozite dozvoljenom brzinom. Pratite oznake sigurnosnih uređaja u tunelu te mjesta kao što su: izlaz za slučaj opasnosti i SOS telefoni.  Zaustavljajte se samo u slučaju krajnje potrebe i to na ugibalištima.


UVJETI OLUJNOG VJETRA
Podvelebitsku dionicu autoceste A1 Zagreb-Split-Ravča karakteriziraju vrlo nepovoljni meteo uvjeti (olujni vjetar) posebno u zimskom periodu, što dovodi do slučajeva privremenog zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1, od kojih su po učestalosti, u raznim kombinacijama, najizraženije dionice na dijelu čvor Sveti Rok – čvor Maslenica– čvor Posedarje.

Pojedine dionice autoceste zatvaraju se zbog vjetra čija jačina prelazi granice iznad kojih postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili pojedine skupine vozila. Zatvaranje za promet dionice autoceste provodi se za 1. skupinu vozila ili za sva vozila ovisno o brzini vjetra i stanju kolnika (suho, mokro). U 1. skupinu vozila spadaju sve vrste vozila na autocesti osim osobnih vozila.
Prije kretanja na put i za vrijeme vožnje, na radio frekvenciji HR2 slušajte prognozu vremena i informacije o stanju na cestama.
Pratite poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste i obavijesti o eventualnim obilascima.
Poštujete prometnu signalizaciju koja upućuje na obilazak, jer ona će vas ponovo vratiti na autocestu i dalje prema željenom cilju.
Pri vožnji na dionici autoceste pod utjecajem vjetra strogo poštujete promjenljive svjetlosne znakove ograničenja brzine i držite sigurnosni razmak između vozila.

VOZILO U SUPROTNOM SMJERU
Prilikom uključivanja u vožnju autocestom, u svim slučajevima (naplata, čvorovi, odmorišta), budite oprezni i pratite postavljenu prometnu signalizaciju kako se i sami ne bi našli u suprotnom smjeru nekog dijela autoceste.
Prilikom vožnje autocestom, budite svjesni mogućnosti susreta s vozilom koje se kreće u suprotnom smjeru, stoga je preporučljivo da kod pretjecanja, osim provjere vozila koja se kreću iza vas, provjerite i stanje na prometnoj traci za pretjecanje ispred vas.
Redovito pratite prometne informacije o stanju na cestama putem radija (HR2), koje će vam dati pravovremena saznanja o eventualnom incidentu vožnje u suprotnom smjeru na autocesti, te važne poruke i savjete za sigurnu vožnju.
Pridržavajte se obveza i ograničenja putem svjetlosno promjenjive signalizacije i poruka na informacijskim portalima.
Važna napomena
Ukoliko dobijete informaciju (radio) o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez pretjecanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti.
Ako ste sami uočili vozilo koje se kreće u suprotnom smjeru na autocesti, odmah dojavite informaciju policiji na tel.broj 192 (92) ili pozivom na 112 (jedinstveni operativni komunikacijski centar DUZS-a). Dojavu možete uputiti i na info. telefon HAC-a 0800-0422.
Tek kada dobijete informaciju da je incidentna situacija završila nastavite s normalnom vožnjom po autocesti.

POSTUPCI U SLUČAJU PROMETNE NESREĆE
Kako se ponašati ako naiđete na prometnu nesreću?
Upalite sva četiri pokazivača smjera i uz povećan oprez zaustavite svoje vozilo na zaustavnoj traci na sigurnoj udaljenosti. Ugasite motor, ostanite pribrani i smireni.
Obucite sigurnosni reflektirajući prsluk i osigurajte mjesto nesreće sigurnosnim trokutom, ako to već nije učinjeno. Odmah obavijestite policiju direktno na telefonski broj 192 (92) ili putem jedinstvenog operativnog komunikacijskog centra DUZS-a pozivom na tel. broj 112, ili korištenjem telefonskog SOS stupića uz autocestu. Ne pomičite povrijeđene osobe, osim ako su u neposrednoj opasnosti od požara ili eksplozije. Ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći, u okviru svojih znanja i sposobnosti pružite prvu pomoć. Ostanite na mjestu događaja do dolaska policije.

POMOĆ NA AUTOCESTI
U slučaju kvara na vozilu, ako ne postoji mogućnost zaustavljanja na parkiralištu uz autocestu, zaustavite vozilo na zaustavnoj traci (ili SOS ugibalištu) neposredno uz rub kolnika i uključite sva 4 pokazivača smjera.
Obucite reflektirajući prsluk i na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila (na autocesti preporučljiva udaljenost je 100 metara).
Telefonskim pozivom na 0800 18 18 (ORYX asistencija) ili 112(jedinstveni operativni komunikacijski centar DUZS-a) zatražite tehničku pomoć na cesti (0-24h).
Prema potrebi tehničku i drugu pomoć možete zatražiti putem SOS telefona uz autocestu (SOS telefoni međusobno su udaljeni 2.000 metara duž autoceste, te su direktno spojeni s Centrom za kontrolu prometa), gdje će te kontaktirati operatera u Centru za kontrolu prometa.
Slijedite upute operatera, te pričekajte vučnu ili servisnu službu na sigurnom mjestu izvan vozila.
U slučaju da vozač zbog kvara na vozilu ne može ukloniti vozilo sa autoceste, upravljač autocestom će odmah izdati Nalog o uklanjanju vozila s autoceste ugovornom izvršitelju o trošku vlasnika vozila, a sukladno članku 45., stavak 4. Zakona o cestama (NN 84/11), te člancima 35, 79, 140 i 180 Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08 i 74/11), a dok se vozilo ne ukloni, ophodar će propisno obilježiti zaustavljeno vozilo.
Troškove vučne ili servisne službe snosi korisnik.

SIGURNOSNA UDALJENOST
Vožnja na prekratkoj sigurnosnoj udaljenosti statistički je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Većina tog uzroka također je povezana s prebrzom vožnjom.
Prema prometnim pravilima iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan vozilo držati na takvoj udaljenosti od drugih vozila u prometu da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti prometa, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače.
Velika većina vozača vozi preblizu zbog nedostatka znanja o duljini zaustavnog puta svog vozila u odnosu na promjene brzine i stanja kolnika.
Kolika je sigurnosna udaljenost?
Za sigurnosnu udaljenost vrijedi pravilo: vozač koji vozi za drugim vozilom po istom prometnom traku, mora voziti za njim na udaljenosti, koja nije manja od udaljenosti, koju pri toj brzini vožnje vozilo pređe u dvije sekunde, osim ako nije drugačije određeno prometnim znakom.
Na mokrom kolniku razmak treba povećati na 4 sekunde, a u zimskim uvjetima na minimalno 6-8 sekundi.
U idealnim vremenskim uvjetima sigurnosna udaljenost od 2 sekunde pri pojedinoj brzini iznosi:
brzina (km/h) sigurnosna udaljenost (m`)
130 – 72
120 – 67
110 – 61
100 – 55
90 – 50
80 – 44

ZIMSKI UVJETI
Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim uvjetima, stanju i prohodnosti cesta po kojima ćete voziti.
Vozilo pripremite za vožnju u skladu s važećim propisima koji uvjetuju korištenje zimske opreme na vozilu u vrijeme kada su na snazi zimski uvjeti. Preporučamo da u zimskom razdoblju koristite zimske gume (M+S), a poželjno je u vozilu imati i dodatnu opremu (lance za snijeg, sklopiva lopata, kablovi za pokretanje vozila-„kleme“).
Prije polaska provjerite tekućine u vozilu (antifriz, motorno ulje, tekućinu za pranje vjetrobrana) i stanje akumulatora.
Tijekom vožnje autocestom redovito putem radija (HR2) slušajte vremensku prognozu i informacije o stanju na cestama. Prilagodite svoju brzinu i sigurnosni razmak s drugim vozilima shodno uvjetima na cesti. Poštujte promjenjivu svjetlosnu signalizaciju postavljenu na svim karakterističnim dijelovima autoceste.
Kada krećete na put u zimskim uvjetima, vozite oprezno, izbjegavajte pretjecanja, nagla kočenja i ubrzavanja, te nagle promjene smjera kretanja.

Izvor: HAC
Source link

Related Posts