Velika utrka koju Sebastian Vettel  i Ferrari poklanjaju uspomeni na Julesa Bianchija. Deseta utrka prvenstva donijela je drugu pobjedu Ferrariju jer je Mercedes bio daleko ispod očekivanja..
Hamilton tragičan, Rosberg ne mnogo dalje, oba Red Bulla na podiju zahvaljujući junačkim vožnjama, čak peto mjesto za Alonsa (unatoč puknutoj gumi)…još jedna Budimpešta koja će se pamtiti..
Novo glavinjanje Fillipea Masse počelo je prije starta…nije mogao naći svoje mjesto pa je ponovljen krug zagrijavanja. Kao i u Silverstoneu, Mercedes je jako loše startao i Vettel je odjurio naprijed. Kimi se sjajno borio s Rosbergom i zgrabio drugo mjesto. Zbog tih nekoliko zavoja s Rosbergom, Kimi je zavrijedio 2016…
Lewis ne samo da je loše startao nego je koji zavoj kasnije preforsirao i izletio i pao na čak deseto mjesto..Pokušao je optužiti Rosberga ali to nije proCK2bk4rUcAAjuXvšlo..Na malom ”Monte Carlu” je deset krugova čekao da se pomakne s desetog mjesta i još se pritom morao dotaknuti s Massom…!?
Hulkenberg je startao kao u snovima. S jedanaestog na peto mjesto u jednom krugu..
Kimi je (naravno) opet bio tragičar dana..Prvo mu je s krilca odletjela kamera a onda je sve otišlo od lošeg prema gorem. Pokvatio se ERS (Energy recovery system) i bye-bye podij…
Cirkusant Maldonado imao je bogati program. Četiri kazne proslaska kroz boksove a i opalio je Pereza.
Sjajni MaxVerstapen pokazao je momčadski duh..”Dat ću junioru još jednu šansu a onda nek se miče jer meni brže ide..”..
Tračak Williamsove slave od Silverstonea definitivno se ugasio kad je Lewis kao brzi vlak prošao kraj Bottasa. Ovdje nema utrkivanja po boksovima kao u Engleskoj pa je Grosjean dobio kaznu..
Kvjat (tako se i čita) se tokom utrke bunio da mu je auto ”nevožljiv” a krajnji rezultat (prvi podij u karijeri) nije baš u stilu s tom izjavom..
Rosbergov set-up nije tokom cijelog vikenda bio ok ali to nije razlog da pred kraj opali Riccarda..Force India je imala vikend nakon kojeg su svi zadovoljni da su ostali živi. U subotu je Perez zaglavio naglavačke jer se previše vozio preko izrazito grubih rubnika pa je došlo do puknuća, u nedjelju se Hulkenbergerovo krilce jednostavno raspalo kod preko 200 km/h..
Da Toto Wolff nije toliko razuman koliko inače djeluje, pokazuje njegova izjava nakon utrke da je za Riccardo-Rosberg sudar kriv Australac..!?
Nakon SC, dva Mercedesa i dva Ferrarija su imali polutvrde gume a Riccardo mekane. Sve je upućivalo da bi mogla pasti repriza prošlogodišnje utrke kad je Australac sve obavio pred kraj utrke. No, Renaultov motor je još uvijek preslab i za ovako sporu stazu. Zato Riccardo morao prilikom preticanja Rosberga izvesti majstoriju kasnog kočenja. Nici to nikako nije odgovaralo pa ga je udario s straga. Nekoliko krugova prije to još jače napravio Lewis. Aktualni prvak je poznat po neobjektivnosti i, odmah nakon utrke, rekao da je to bio samo ”jedan loš dan u uredu..”…
Pred kraj, 15 krugova, Rosberg je imao priliku prestići Vettela ali, što zbog spore staze, što zbog, čini se, krivog ”set-upa”, Seb je zasluženo proslavio pobjedu. Naravno, u zaustavnom krugu, Seb je pobjedu poklonio Julesu Bianchiju kao i svi ostali vozači svoj današnji udio u VN Mađarske.
”Summer break”…Svašta. Nekada je ljeto bilo najljepši dio godine za F1.
gd