Pet kompanija prijavilo se za gradnju skladišta ugljičnog dioksida u epikontinentalnom pojasu uz obalu Norveške, priopćilo je u srijedu ministarstvo za naftu i energetiku.

Ministarstvo je u rujnu kompanijama zainteresiranim za skladištenje CO2 ispod morskog dna predložilo dva područja, jedno u Sjevernom moru i jedno u arktičkom Barentsovom moru.

Skladištenje CO2 tehnologija je koja omogućuje hvatanje tog stakleničkog plina i njegovo skladištenje pod zemljom odnosno ispod morskog dna.

Za gradnju skladišta uz obalu Norveške interes su pokazali i poslali prijavu do 9. prosinca Shell, Equinor, Horizon Energy, Northern Lights i Vaar Energi, navodi ministarstvo u priopćenju.

Northern Lights zajednička je tvrtka Equinora, Shella i Totala koja već gradi skladište CO2 u blizini najvećeg norveškog plinskog polja Troll.

Vaar Energi, norveška podružnica talijanskog Enija, prošlog je tjedna objavio da se pridružuje projektu razvoja skladišta ugljičnog dioksida u Barentsovom moru koji su pokrenuli Equinor i Horisont Energi.

“Raduje (nas) što tvrtke pokazuju interes za dodjelu površina za skladištenje CO2”, rekla je norveška ministrica za naftu i energetiku Marte Mjoes Persen.

Norveška vlada promiče razvoj tehnologije za hvatanje i skladištenje CO2 jer bi im to moglo pomoći da postignu klimatske ciljeve i da podrže proizvodnju vodika i amonijaka bez emisija.

Ministarstvo je priopćilo da će dozvolu za gradnju skladišta izdati u prvoj polovini iduće godine.

HINA

Fotografija: Pixabay


Source link