Ove se godine održao 9. Rally Kumrovec, na području Tuhlja, Kumrovca i Zagorskih Sela. Današnji rally automobili ostvaruju odlične rezultate, s konstruktorske i vozačke strane, ali su u velikoj mjeri slični: Citroën, Hyundai, Ford… No, na manjim rally natjecanjima mogu sudjelovati razni automobili koje ne ograničava strogi pravilnik, visoka cijena i granica kompetitivnosti WRCa.

Na takvim rally i brdskim utrkama voze i čuju se petcilindarska vriska Quattra ili zujanje kompresora Delte S4, a uz dašak nostalgije prisjetimo se sportskog rivalstva Mitsubishija i Subarua kroz usporedbu korištene tehnologije.

Subaru je pogon na sve kotače koristio od 1970ih, a nakon ukidanja Grupe B 1986. i donošenja WRC formule, razvijani recept bokser motora i stalnog pogona na sve kotače prebacio je u iz Legacyja (početak 90ih) u manju i lakšu Imprezu. Osim po liveriji, Subaru je prepoznatljiv po zvuku bokser motora. Najjače cestovne Impreze su WRX STi koje su Subaruovu formulu turbomotora i pogona dovele u prodajne salone.

Najjača strana Subaruovih modela je upravo simetričnost pogona i nisko težište bokser motora; težina motora distribuirana je nisko te praktički leži na ravnini s centrima glavčina kotača, a getriba, diferencijali i vratila leže na uzdužnoj osi automobila. To pomaže i ravnomjernijoj distribuciji pogonske sile na kotače jer omogućuje korištenje poluosovina jednakih duljina, bez potrebe za alternativnim rješenjima koja bi koštala dodatnog vremena za servise između brzinskih ispita. Od početka modela WRX 1992. do danas, Subaru je razvijao (naravno, kao i brojni drugi proizvođači) aktivni centralni diferencijal koji ovisno o uvjetima ili želji vozača distribuira moment na prednji ili stražnji diferencijal. To je razvijao i Mitsubishi.

I Mitsubishi se za WRC pripremio prebacivanjem formule 4G63 turbomotora i pogona na sve kotače iz prototipnog Stariona i uspješnog Galanta u Lancera (ali i u neke druge modele poput Eclipsea). Tako je 1992. stvoren Lancer Evolution I, a GSR verzija (verzija koja je zadržala tapecirnuge, klimu itd.) jedina je koristila viskozni stražnji diferencijal (a ne mehanički s lamelama). Iz generacije u generaciju, skroz do posljednje desete, aerodinamika se optimizirala, snaga je rasla, a razvijao se i sustav diferencijala, najjača točka Evolutiona.

Povezivanjem elektroničke distribucije sile kočenja, aktivnog diferencijala i svojevrsnog vektoriranja momenta, Mitsubishi je na Evolutionima opremljenim tim sustavom omogućio visoku agilnost i upravljivost šasije. Posebno zanimljiv sustav je AYC (Active Yaw Control), aktivna kontrola skretanja po uzdužnoj osi. To je elektronički kontrolirani diferencijal koji omogućuje slanje momenta (odnosno, snage motora) na lijevi ili desni kotač, i to na onaj koji trenutno ne proklizava. Koristi se za stražnje kotače i tako usmjerava automobil pogoneći vanjski (u odnosu na zavoj) stražnji kotač, dok se za prednje kotače i dalje koristi klasični šper-diferencijal.

Novi WRX STi još nije izašao, Lancer Evolution prestao se proizvoditi, ali ljubitelji i dalje dolaze voziti i navijati na događaje poput kumrovečkog rallyja. Ugodno je vidjeti stare verzije tih automobila, baš zbog dobro pogođenog omjera mehaničke neposrednosti i napredne upravljačke elektronike.

Tekst: Tomislav Keglević


Source link