Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Potražnja za automobilima u EU i u listopadu na udaru nestašice poluvodičaPotražnja za automobilima u EU ponovo je snažno pala u listopadu pod utjecajem krize u opskrbi poluvodičima, a Hrvatska je među tri zemlje s najblažim padom, pokazalo je u petak izvješće europske udruge proizvođača automobila ACEA.

U listopadu je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registriran tek 665.001 novi automobil, što je za 30,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i najmanje u tom mjesecu otkada je ACEA počela objavljivati istraživanja.


Potražnja za automobilima pala je u listopadu četvrti mjesec zaredom, najsnažnije u ovoj godini, pokazuju podaci europske udruge. U rujnu broj registriranih novih automobila bio je 23,1 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Većina europskih tržišta bilježila je dvoznamenkasti pad, uključujući četiri najveća, pa je tako potražnja za novim automobilima u Italiji potonula 35,7 posto, a blizu je i Njemačka s 34,9-postotnim padom.

Francuska je zabilježila 30,7 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem listopadu, a Španjolska za 20,5 posto manje.

Automobilski sektor teško je pogodila kriza u opskrbi poluvodičima koja je natjerala mnoge kompanije na privremeno zatvaranje pogona i smanjila prodaju.

U Hrvatskoj je u listopadu registrirano 2.812 novih automobila, za 8,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Jednoznamenkastu stopu pada njihovog broja bilježile još Grčka i Slovenija, gdje je potražnja za novim automobilima pala za 5,4 odnosno 7,2 posto.

U rujnu broj registriranih novih automobila bio je u Hrvatskoj za 10,1 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Oporavak Italije

U razdoblju od siječnja do listopada broj registriranih novih automobila uvećan je u EU za 2,2 posto, na gotovo 8,2 milijuna vozila, pokazalo je ACEA-ino izvješće.

Među vodećim tržištima najsnažniji rast potražnje bilježila je Italija, za 12,7 posto. Slijede Španjolska i Francuska koje su u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci bilježile 5,6 odnosno 3,1 posto više registriranih novih automobila nego u istom razdoblju 2020.

Njemačka je pak bilježila pad potražnje za 5,2 posto.

U Hrvatskoj je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci prema podacima ACEA-e registrirano 39.947 novih automobila, za 27,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Veći rast bilježila je samo Grčka, za 31,9 posto, a blizu je Estonija s rastom potražnje za 25,9 posto.

HINA

 
Source link

Related Posts