Zanimljivi detalj u automobilu je i tipografski stil korišten za brojčane ili tekstualne informacije prikazane na instrumentima. Geometrijski sans-serif tipovi pisma poput Microgramma i Eurostile nose nostalgični karakter: korišteni su i na analognim i na digitalnim instrumentima od otprilike ranih 1960ih pa do ranih 2000ih u raznim Porscheima, Ferrarijima, Audijima, svim japanskim automobilima i brojnim motociklima. Ti su fontovi korišteni i u tisku i na strojevima, a zbog tehničko-industrijskog izgleda, korišteni su i kao vizualni element u radovima znanstvene-fantastike.

Ovakvi tipovi pisma možda najbolje upotpunjuju i naglašavaju futurističku (danas retrofuturističku) estetiku japanskih automobila iz 1980ih, a za primjer nostalgičnog stila cajgera dajemo fotografije instrumentnih ploča 3 modela; Honda S800 coupe (1968.), Mitsubishi Lancer (1988.), Honda Accord (2000.).

U posljednje vrijeme su ih smijenila pisma humanist tipa, višeg stupnja čitkosti/čitljivosti, koji je potreban zbog povećane količine informacija prikazivanih u automobilima – od koje je većina bespotrebna i više odvlači pozornost nego pruža koristi.

foto: Tomislav Keglević


Source link