FORMULA 1 Glasine Vijesti Zanimljivosti

Razmatra se uvođenje subotnje kvalifikacijske utrke

Kako smo doznali u jučerašnjoj objavi za medije vlasnik Fromule 1 Liberty Media, traži se novi način kako Formulu 1 učiniti atraktivnijom, posebno mlađim generacijama.
Te je jedan od prijedloga koji razmatraju i uvođenje kraćih kvalifikacijskih utrka subotom koje bi odredile poredak na startu nedeljne utrke.

Promjene u formatu kvalifikacijskih F1 vikenda posljednjih se godina sve češće i ozbiljnije spominje. Ideje za promjenu su uključivale smanjenje broja slobodnih treninga ili čak uvođenje startnog poretka na temelju obrnutog poretka u svjetskom prvenstvu.

No najnovija ideja tiče se promjene formata kvalifikacija.

U objavi se spominje da Liberty Media kao vlasnik Formule 1 zagovara ideju da se umjesto kvalifikacija subotom, koje određuju startni poredak za nedjeljnu utrku, vozi kraća kvalifikacijska utrka u trajanju od 100 kilometara (podsjetimo se da se pravilnikom sve utrke osim VN Monaka moraju se voziti minimalno 305 km).

Po toj ideji Petkom bi se i dalje vozila dva slobodna treninga, ali oba poslijepodne, dok bi zapravo ono glavno bilo kroz ishod subotnje kvalifikacijske utrke a ona bih odredila poredak za pravu utrku u nedjelju.

Navedeni prijedlog prema kojem bi se startni poredak za nedjeljnu utrku formirao po uzoru na obrnuti poredak u svjetskom prvenstvu je odbačen jer je navodno ‘previše umjetan’, kao i ideja da se startni poredak formira po uzoru na obrnuti poredak na temelju poretka u svjetskom prvenstvu.

Vozači u toj subotnjoj kvalifikacijskoj utrci, koja bi trajala oko pola sata, ne bi morali mijenjati gume niti štedjeti gorivo pa bi navijači mogli vidjeti vozače kako jure na 100% snage od prvoga do posljednjeg kilometra.

Dakako ostaje nepoznanica kako bi se odredio startni poredak za tu subotnju kvalifikacijsku utrku niti bi li takva utrka nosila određene bodove za svjetsko prvenstvo.

No svakako svaka ideja koja će povećati gledanost i donjeti nove izazove i uzbuđenja nama gledateljima je i više nego pohvalna.

Follow Me:

Related Posts