Renault Grupa, jedan od ključnih igrača automobilske industrije i predvodnik na europskom tržištu električnih vozila, i Terrafame, finska tvrtka koje upravlja jednom od najvećih svjetskih proizvodnih linija za kemikalije za električne baterije, potpisali su Memorandum o razumijevanju za buduću opskrbu niklovim sulfatom. Ovim dokumentom Renault Grupa osigurat će značajnu godišnju opskrbu niklovim sulfatom tvrtke Terrafame, što predstavlja do 15 GWh godišnjeg kapaciteta. Suradnja će započeti posvećivanjem posebne pozornosti sustavima održivosti i definiranjem detaljnih parametara za sljedivost, uz rješenja koja se trenutno koriste pri proizvodnji kemikalija za električne baterije.

Renault Grupa predvodi uvođenje visokoučinkovitih i niskougljičnih baterija za višekratnu uporabu, dok istodobno gradi jedinstveni i najveći električni ekosustav u sjevernoj Francuskoj poznat kao Renault ElectriCity. U kombinaciji s nedavnim partnerstvom s tvrtkom Vulcan s ciljem osiguranja litija niskog ugljičnog otiska i povezivanjem s tvrtkom Veolia & Solvay radi recikliranja materijala za proizvodnju baterija po načelu „zatvorene petlje”, ovaj novi ugovor označava još jedan korak u smanjenju utjecaja električnih vozila na okoliš te k cilju ugljične neutralnosti Grupe u Europi do 2040.

Gianluca De Ficchy, izvršni potpredsjednik Alijanse, direktor nabave i upravni direktor organizacije nabave Alijanse u Renault Grupi, objašnjava: „Partnerstvo s tvrtkom Terrafame ključna je komponenta u ostvarivanju našeg cilja da do 2030. godine smanjimo emisije našeg lanca opskrbe za 30 %. Nizak ugljični otisak i sljedivost kemikalija za baterije od ključne su važnosti za električnu mobilnost, a tvrtka Terrafame ima jasnu prednost u smislu održivog razvoja zahvaljujući svojoj jedinstvenoj proizvodnoj metodi. Ugljični otisak niklovog sulfata proizvedenog od strane tvrtke Terrafame niži je za više od 60 % u usporedbi s industrijskim prosjekom.”

Joni Lukkaroinen, glavni direktor tvrtke Terrafame, navodi: “Silno smo ponosni što kroz ovo partnerstvo s Renault Grupom možemo ojačati održivi europski vrijednosni lanac za proizvodnju baterija, i vrlo smo impresionirani razinom ambicije koju Renault ima u pogledu čistog i održivog prijevoza. Ambicija Renault Grupe potiče nas na dugoročnu izgradnju održivog i odgovornog lanca opskrbe, što bi moglo rezultirati isporukom niklovog sulfata za do 300.000 električnih vozila godišnje. Radujemo se dugogodišnjoj plodnoj suradnji koja će nam omogućiti da doprinesemo dekarbonizaciji mobilnosti i prijevoza.”

Izravno partnerstvo između vodećeg proizvođača automobila kao što je Renault Grupa i metalurškog igrača poput tvrtke Terrafame pokreće revoluciju u vrijednosnom lancu materijala za baterije. Proizvodni proces tvrtke Terrafame temeljen na biološkom luženju (postupak ekstrakcije metala djelovanjem bakterija) koristi oko 90 % manje energije u proizvodnji niklovog sulfata od industrijskog prosjeka. Povrh toga, integrirani proizvodni proces tvrtke Terrafame počinje i završava u jednom industrijskom postrojenju – od rudnika do proizvodnje kemikalija za baterije. Ove jedinstvene i energetski učinkovite značajke omogućuju brzu implementaciju sustava održivosti i stvaraju potpunu transparentnost u cijelom vrijednosnom lancu. Osim detaljnih parametara, predanost cijelom opskrbnom lancu pojednostavljuje upravljanje rizicima i mehanizme određivanja cijena za sve uključene strane.

 


Source link