Još otkako je predstavio svoje prve električne modele, Renault ne prestaje dobivati upite o začuđujuće tihom radu njihovih motora. Budući da su električna vozila gotovo bešumna, kako upozoriti pješake na njihovo približavanje? Kako stvoriti zvučna upozorenja koja su istovremeno učinkovita i nenametljiva? Kako osmisliti prepoznatljivi zvuk svojih električnih modela? Laurent Worms, voditelj strategije za razvoj zvuka pri Grupi Renault, otkrio nam je malo više o procesu stvaranja zvučnih upozorenja za pješake. A ako želite saznati kako zvuče električna vozila budućnosti, obvezno posjetite Renaultova dugogodišnjeg partnera – Institut za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe (IRCAM).

Možda se čini paradoksalno dodavati zvuk vozilu koje je po svojoj prirodi tiho i koje smanjuje onečišćenje bukom. Pa ipak, to je važno zbog sigurnosti. Bez vanjskih upozorenja pješaci ne mogu čuti električna vozila koja se kreću niskim brzinama. Povrh toga, vozači žele da ih se čuje u svim uvjetima vožnje – posebice u gradu. Upozorenja za pješake obvezna su za sva električna vozila i stoga bi trebala predstavljati važan parametar u njihovu razvoju. Shvatimo li razvoj „upozorenja iz predostrožnosti” kao prioritet, moći ćemo oblikovati zvuk na veoma različite i fascinantne načine.

„Kada se vozite u električnom automobilu, prvo što primjećujete jest tišina. Mi toj tišini želimo dati poseban glas.” Laurent Worms, voditelj strategije za razvoj zvuka pri Renault Grupi.

Zvuk tišine

Marka još od svojeg prvog električnog koncepta predano razvija posebna zvučna upozorenja za pješake, a javnost ih je prvi put imala priliku čuti 2012. u serijskoj inačici Renaulta ZOE. Taj je model svim sudionicima u prometu poručivao sljedeće: Ja sam električan, ja sam napredan, ja sam Renault. Zvuk upozorenja također je morao biti nježan i prilagođen za pješake, ali i dovoljno prepoznatljiv da bi se ugradio u ostale električne modele marke. „Cilj nam je upozoriti pješake, a da ih pritom ne prestrašimo. Na taj način želimo ujedno uspostaviti pozitivnu vezu između našeg zvučnog upozorenja, električnih automobila i marke Renault” dodaje Laurent Worms.

Renault danas radi na novoj generaciji električnih modela koji se temelje na konceptnim automobilima Mégane eVision i Renault 5 Prototype, a koji također zaslužuju svoj vlastiti futuristički zvuk nalik onomu koji su istraživački timovi pri Odjelu za dizajn zvuka i razvoj elemenata koje percipiraju korisnici razvili u tišini studija i laboratorija Instituta za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe u Parizu.

Skladan aranžman i dobro ugođeni instrumenti

Dizajn zvuka u potpunosti je timski posao jer zahtijeva viziju, tehničke vještine, strpljivost i posvećenost detaljima. Osim što zahtijeva angažman stručnjaka iz različitih odjela Grupe (uključujući proizvodnju, dizajn i inženjering), uključuje i suradnju s vanjskim partnerima i stručnjacima. Podsjetimo da je partnerstvo Renault Grupe i Instituta za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe započelo 1994., mnogo prije nego što se Renault odlučio posvetiti razvoju električnih automobila. Dugogodišnje partnerstvo naposljetku je nadahnulo neka nova radna mjesta: prije nego što su se prihvatili rada u području naprednog dizajna zvuka, Lauren Worms i ostali zaposlenici svoj su zanat izučavali u Institutu za istraživanje i koordinaciju akustike.

„Moja je uloga postaviti smjernice. Oslanjam se na izdašne povratne informacije naših kupaca i aktualne trendove kako bih sastavio upute za oblikovanje zvuka. To uključuje opis okruženja u kojima će se zvuk upotrebljavati i asocijacije na marku koje bi trebao pobuditi.” Laurent Worms

Kada razmišljamo o zvuku budućih Renaultovih modela, želimo zadržati poveznicu s postojećim zvukovima te ih unaprijediti. Stručnost Instituta za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe u području istraživanja, akustike, glazbe i zvuka pomaže nam da oblikujemo zvuk koji je prikladan za industrijsku primjenu, ali i da nadiđemo sve izazove koje takav zadatak nosi. Pod vodstvom Nicolasa Misdariisa, direktora istraživanja i voditelja timova za dizajn proizvoda, i Andrea Cere, skladatelja i dizajnera zvuka koji već dugi niz godina surađuje s timovima za dizajn proizvoda, među ostalim na rješavanju problema u području oblikovanja zvučnih upozorenja za vozila, posao je mogao početi.
Prva faza projekta takve važnosti sastoji se od razumijevanja tehničkih, ergonomskih, funkcionalnih zahtjeva i pitanja identiteta industrije. Drugim riječima, njezin je cilj odgovoriti na sljedeće pitanje: kako bi ugodno zvučno upozorenje trebalo zvučati?
Prikupljene podatke zatim izlažemo na kratkim raspravama o različitim aspektima zvuka, pri čemu se služimo različitim sredstvima kao što su riječi, slike, fonoteke, čak i buka. Dakako, važno nam je da svi ti elementi pobuđuju misli i osjećaje koji su u skladu s našom vizijom.
„Rad na oblikovanju zvučnih upozorenja plod je dugogodišnje suradnje, povratnih informacija naših kupaca i više od deset godina stručnosti. Zahvaljujući tomu možemo čvrsto definirati akustičke kvalitete svojih upozorenja, primjerice koliko je neki zvuk ometajući. Cilj nam je smanjiti onečišćenje bukom i poboljšati kvalitetu zvuka u vozilu kako bi se naši kupci osjećali ugodnije.“ Nicolas Misdariis

Svoje ideje zatim pretvaramo u zvučne zapise s pomoću instrumenata i stvarnih (snimljenih) ili umjetnih (računalno sintetiziranih) zvukova, pri čemu se pridržavamo temeljnih načela harmonije. Primjerice, konsonantni akord bolje će od bilo kojeg drugog akorda stvoriti dojam olakšanja ili radosti. Suprotno tome, bilo kakav disonantni akord odmah će prouzročiti napetost! Upravo nam ta dihotomija pomaže da oblikujemo zvukove upozorenja za pješake.

Dakle, dizajneri zvuka uzimaju te zvukove i od njih stvaraju harmoničnu mješavinu. Zatim se dodaju ritmovi, a zvuk se modulira kako bi se prilagodio okruženju, odnosno kako bi se stopio s kretanjem automobila. Na taj se način stvara jedinstveno, živahno i dinamično zvučno ozračje s potpisom marke.

Orkestar pod dobrom dirigentskom palicom

Nakon faza istraživanja slijede konkretnije upute ili prijedlozi. Tada obično na površinu isplivaju sva pitanja i dvojbe. U toj je fazi ključno ne donositi procjene na temelju vlastitog ukusa. To je prvi izazov s kojom se naši timovi susreću. Drugi je izazov pomiriti sva mišljenja, pa i ona koja su naizgled nepomirljiva. Kako projekt napreduje, voditelj upravljanja korisničkim iskustvom pri Odjelu za dizajn zvuka brine da sve bude u skladu sa smjernicama koje su definirali timovi. Prilikom donošenja odluka, odgovorna osoba dužna je zadržati odabrani i upečatljivi zvučni potpis, čak i kada je on sporan. To je temelj na kojem se gradi prepoznatljiv zvuk koji će s vremenom potvrditi svoju kvalitetu. A to je i stajalište koje zauzima Renault.

Laurent Worms za kraj izjavljuje: „Želja mi je da zvučni potpis budućih Renaultovih vozila pobuđuje emocije poput zavodljivog parfema, ali i da pomogne smanjiti zvučno onečišćenje u gradovima.”

Želimo sve najbolje timovima koji rade na razvoju ovog novog zvuka koji će uskoro zaživjeti u posve novom Méganeu E-TECH Electric!

Laurent WORMS: stručnjak za zvuk i uspješan glazbenik

Laurent je zaljubljenik u dizajn zvuka i nove zvučne tehnologije. Ovaj inženjer s diplomom poslijediplomskog studija akustike, nagrađivan od Instituta za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe, ujedno je i multiinstrumentalist. Laurent u slobodno vrijeme nastupa s bendom u kojem pjeva obrade pop-rock pjesama i svira električnu gitaru. Osim toga sklada glazbu na računalu uz pomoć analognih i digitalnih tehnologija. I tko kaže da posao i zadovoljstvo ne mogu ići zajedno?

Grupa Renault i Institut za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe: partnerstvo koje traje više od 25 godina

Institut za istraživanje i koordinaciju akustike i glazbe utemeljio je Pierre Boulez, a povezan je s Nacionalnim centrom umjetnosti i kulture Georges Pompidou pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva kulture. Otkako je utemeljen 1977., njegova je osnovna misija potaknuti plodnu interakciju između znanstvenih istraživanja, tehnološkog razvoja i stvaranja suvremene glazbe. Ta područja predstavljaju glavni okvir za sve aktivnosti u laboratoriju Instituta. Ondje pak djeluje sedam istraživačkih timova kojima su na raspolaganju raznovrsna dostignuća i tehnologije iz područja istraživanja glazbe i zvuka.

Renault i Institut od 1994. godine surađuju na dizajnu zvuka motora, zvučnih upozorenja, zvuka u putničkom prostoru i vanjskih upozorenja. U posljednje vrijeme Institut, a posebno Andrea Cera i Nicolas Misdariis, rade na istraživačkim projektima vezanima uz Renault ZOE i konceptne automobile DeZir, Frendzy, Twin Z, TreZor i SYMBIOZ.


Source link