Pionir u razvoju pametnih otoka, Renault Grupa, kroz svoju marku Mobilize nastavlja razvijati inovacije i nuditi raznovrsna rješenja za postizanje ugljične neutralnosti na otocima. Nakon otoka Belle-Ile-en Mer u Francuskoj i Porto Santo u Portugalu, i otočje Fernando de Noronha u Brazilu (koje se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine) postaje pametno! Električni automobili, punionice sa solarnim napajanjem, vraćanje viška energije u električnu mrežu: otkrijte sustav upravljanja energijom koji čuva prirodu i olakšava život lokalnoj zajednici.

Otočje Fernando de Noronha, smješteno na sjeveroistoku Brazila, poznato je po bogatstvu životinjskog i biljnog svijeta. Mjesto je to gdje morske kornjače, raže, dupini i morski psi žive u simbiozi, okruženi toplim i kristalno čistim morem. Energetska tranzicija i očuvanje prirode danas su važniji no ikad, a toga je svjesna i Renault Grupa koja je 2019. sklopila partnerstvo s lokalnom vlasti u Brazilu u okviru projekta „Noronha Zero Carbon” čiji je cilj stvoriti napredni ekosustav s nultom stopom ugljičnih emisija.
„Cilj tog projekta jest unaprijediti energetski ekosustav na otočju koji se trenutačno temelji na fosilnim izvorima energije te ponuditi čiste i obnovljive izvore energije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.” Livia, voditeljica odjela za upravljanje partnerstvom Renault Grupe u Brazilu.

KONAČNO SUNCE!
Renaultovi timovi u Brazilu predano rade na razvoju cjelokupnog energetskog ekosustava na otočju. Sve je počelo nabavom 100 % električnih vozila za otočnu upravu. Neki su se stanovnici u međuvremenu prebacili na električna vozila, a lokalna uprava nabavila je i 24 električna modela kao što su ZOE, Twizy i Kangoo Z.E.

Cilj je ukloniti sva vozila s termičkim motorom iz otočnog prometa do 2030.
Na svakoj se punionici istovremeno može puniti šest vozila, a godišnje opskrbljuju vozila s 26 MWh energije. Proizvedena energija dostatna je za 180.000 kilometara vožnje bez emisija, što je jednako smanjenju potrošnje fosilnih goriva za oko 20.000 litara! Višak energije vraća se natrag u mrežu kako bi se njime koristila lokalna zajednica.

TIMSKOM IGROM DO NAPRETKA
Prošle je godine potpisan i ugovor o tehničkoj suradnji između vlade i energetske kompanije Pernambuco (CELPE). Time je omogućena aktivacija dvaju novih solarnih fotonaponskih baterijskih modula kako bi se povećalo skladištenje energije na otoku i ponovno iskoristila čista energija u razdoblju vršnog opterećenja mreže.

Otoci Belle-Île i Porto-Santo te otočje Fernando de Noronha dokaz su da postoje načini za razvoj ugljično neutralnih i održivih područja.

Recept za ugljičnu neutralnost je jednostavan: prilagoditi ekosustav potrebama pojedinaca, bilo na otocima ili u gradovima i, prije svega, iskoristiti prednosti sunca, tog gotovo neiscrpnog izvora energije!


Source link