Čitatelj Nikola ima Renault Safrane iz 1994. godine pa ga zbog nedostatka ODB2 konektora ne može spojiti na dijagnostiku.

Poštovani, uočio sam nekoliko Vaših objava gdje raspravljate o određenim kvarovima i problemima na vozilima. Moj je slijedeći… Imam Renault Safrane iz 1994. godine, s motorom 2.1 dT sa 65 kW. Aktivirala mi se lampica od zračnog jastuka, odnosno blica na ploči s instrumentima. Nakon pregleda svih žica, konektora, rastavljanja volana i svega ostalog, lampica i dalje blica. A siguran sam da je sve spojeno dobro. Dobio sam savjet da se automobil spoji na dijagnostiku i pokuša obrisati kod greške. No, obzirom da je moj Renault Safrane iz 1994. nema OBD2 konekciju pa se ne može spojiti na suvremene uređaje, a nitko mi nije objasnio kako se to radilo prije kad automobili nisu imali OBD2. Postoji li mogućnost spajanja dijagnostike na postojeće pinove i na koji način? Hvala na pomoći, Nikola.

Odgovor: AirBag je vrlo osjetljiv sustav te je on u većini slučajeva rezerviran za rješavanje ovlaštenim servisima pogotovo što univerzalne elektronike rijetko očitavaju točne greške u AirBag-u. Uređenje kontakta, što ste odradili, rješava problem samo u malom broju slučajeva. Obzirom na starost vozila nemate drugog izbora nego otići u ovlašteni Renault servis gdje sigurno imaju tester na koji mogu spojiti Vaše vozilo te će Vam odmah reći u kojem dijelu je problem.

Damir Birt – Hyundai Auto Birt


Source link