Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije “Alkohol i droge” i “Brzina”Tijekom vikenda, od 3. do 6. prosinca 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 486 prometnih prekršaja, od čega 77 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 137 prekršaja nepropisne brzine, 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, pet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 207 ostalih prekršaja.


Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
– u subotu, 4. prosinca 2021. godine u 22.10 sati, 52-godišnjak je upravljao je osobnim vozilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Škorpikovom ulicom u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom utvrđeno je kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,42 g/kg) te je isključen iz prometa i vozačka dozvola mu je oduzeta na 12 sati.
-u nedjelju, 5. prosinca oko 1.15 sati, 44-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Heinzelovom ulicom u smjeru sjevera. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključena je iz prometa.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osobe – test negativan, a tri osobe su odbile testiranje.

Od ukupno 77 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (15,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentiran je 21 mladi vozač (27,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i osam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija
Source link

Related Posts