Tijekom vikenda, od 31. 2021. do 3. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 271 prometnih prekršaja, od čega 26 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola, zatim 66 prekršaja nepropisne brzine, 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 16 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 137 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

u subotu, 1. siječnja 2022. godine oko 22.10 sati, 54-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Radoslava Cimermana u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom, vozaču je očitana koncentracija alkohola od 1,95 g/kg. Nakon toga vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je sljedećeg dana doveden na nadležni Prekršajni sud.

U nedjelju, 2. siječnja 2022. godine oko 23.10 sati, 40-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Avenije Marina Držića u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača kod prometnog čvora sa Slavonskom avenijom, utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,58 g/kg. Zbog počinjenog prekršaja, vozačica je smještena u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otriježnjenja te joj je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testiranje je ponuđeno jednoj osobi koja je odbila navedeni test

Od ukupno 26 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod šest vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su tri mlada vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.

Prilikom provođenja akcije, tri osobe smještene su u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i tri su uhićene te privedene na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

U navedenoj preventivno represivnoj akciji je kontrolirano 630 vozila i vozača.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link