Tijekom vikenda, od 25. do 28. lipnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 513 prometnih prekršaja, od čega 75 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 230 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 123 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 26. lipnja 2021. godine u 22.30 sati, 55-godišnjak upravljao je osobnim automobilom marke VW zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kroz mjesto Črečan u Sv. I. Zelini, kolnikom D3 u smjeru Zagreba. Prilikom kontrole vozila i vozača utvrđeno da upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,13 g/kg. Nesavjesnom vozaču je određeno zadržavanje u posebnoj prostoriji do prestanka djelovanja opojnog sredstava.

U nedjelju, 27. lipnja oko 4.05 sati, 25-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom marke Fiat križevačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Hrvatskog sokola u smjeru juga. Obavljenim nadzorom u prometu kod Aleje Matije Ljubeka, vozačici je očitana koncentracija od 0,85 g/kg te je isključena je iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.

Od ukupno 75 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (18,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 17 mladih vozača (22,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link