Tijekom vikenda, od 13. do 16. kolovoza 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 414 prometnih prekršaja, od čega 31 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 190 prekršaja nepropisne brzine, 44 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 122 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

15. kolovoza oko 20.20 sati, 30-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, stranac na privremenom boravku u RH, pod utjecajem alkohola od 3,00 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Dvorske ulice u smjeru zapada. Sudjelovao je u prometnoj nesreći gdje je dolaskom do raskrižja s Matijevičkom i Velikogoričkom ulicom, ušao u raskrižje te uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila karakteristikama ceste (raskrižje), na dijelu ceste gdje ne postoji biciklistička staza ili traka, bočnim dijelom vozila udario u bočni dio bicikla kojim je upravljao 41-godišnjak, pod utjecajem alkohola od 2,44 g/kg. U prometnoj nesreći biciklist je lakše ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

15. kolovoza oko 23 sata, 25-godišnjakinja sudjelovala u prometnoj nesreći u mjestu Bukevje gdje je sletjela vozilom s kolnika kojom prilikom je lakše ozlijeđena. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola od 1,15 g/kg.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe kojom prilikom je test bio negativan.

Od ukupno 31 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (38,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je šest mladih vozača (19,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, četiri osobe su uhićene te privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link